Sursa foto: Profit.ro

Proiectul de construcție a celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, situat pe teritoriile comunelor arădene Pilu și Grăniceri, în valoare de 800 de milioane de euro, se confruntă cu obstacole legale. Asociația „Societatea Carpatină Ardeleană” din Satu Mare a contestat în instanță avizele de mediu, susținând că construcția ar putea afecta specii de păsări din zonă, transmite Agerpres.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuț, a declarat că, deși autorizația de construire a fost emisă anul trecut pentru o suprafață de 1.064 de hectare, Asociația a reușit să blocheze proiectul prin acțiuni legale. În prezent, există un nou termen de judecată stabilit pentru 13 noiembrie.

„Investitorii continuă să plătească toate taxele locale pentru terenurile pe care urmează să se dezvolte proiectul. Dacă instanța va decide favorabil, lucrările ar putea începe în primăvară”, a adăugat primarul. El a explicat că livrarea echipamentelor necesare este întârziată din cauza acestui blocaj.

Márk Nagy János, președintele filialei Satu Mare a asociației, a subliniat că terenul destinat parcului fotovoltaic face parte dintr-o arie naturală protejată, având statut de sit Natura 2000, ceea ce ar putea afecta habitatul unor specii de păsări. Deși asociația susține energia regenerabilă, aceasta consideră că locul ales pentru proiect nu este adecvat.

Proiectul, care are o capacitate planificată de 1.044 MW, urma să devină operațional în decembrie 2024. Sebastian Enache, reprezentantul dezvoltatorului Monsson, a declarat anterior că investiția va genera 1.000 de locuri de muncă temporare în construcție și 200 de locuri de muncă permanente pentru operare și mentenanță.

Pe lângă acest parc, Monsson intenționează să dezvolte alte două parcuri fotovoltaice în județul Arad, care, împreună cu proiectul principal, vor constitui o investiție totală de 1,4 miliarde de euro, incluzând și o stație de stocare a energiei de 500 MW, la Grăniceri.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews