Conform rectorului Universității de Vest Timișoara (UVT), Marilen Pirtea, realizarea unei prezențe a instituțiilor de învățământ superior românești în clasamentul Shanghai poate fi atinsă prin implementarea unei reforme universitare structurale, prin crearea unei „universități metropolitane” care să unească toate universitățile influente din marile centre academice din țară, inclusiv UVT.

Conform declarațiilor rectorului Marilen Pirtea, Universitatea de Vest Timișoara (UVT) ar putea să se claseze în rândul primelor 1.000 de universități globale în termen de maximum doi ani.

„Ştim cu toţii că topurile şi rankingurile importante sunt extensive, ceea ce înseamnă că acestea adună contribuţia în domeniile educaţiei şi cercetării care vine din partea tuturor membrilor comunităţii academice, fără a raporta aceste rezultate cumulate la numărul acestora. Ştim, de asemenea, că majoritatea covârşitoare a universităţilor din top 500, din top 1.000 la nivel internaţional sunt universităţi care au în componenţa lor ştiinţe exacte şi ştiinţe ale naturii, medicină şi ştiinţe inginereşti. În plus, mai ştim şi alte elemente care contribuie la reuşita majoră a universităţilor cotate în prima mie de universităţi ale lumii, la care cu greu pot visa universităţile româneşti, cum ar fi cadre didactice sau alumni laureaţi ai premiilor Nobel. Aşadar, prezenţa într-un top cum ar fi topul Shanghai, în primele 1.000 de universităţi din lume (din cele în jur de 30.000, câte sunt pe mapamond), fără a întruni condiţiile de mai sus, este pe cât de binemeritată, pe atât de întâmplătoare şi, cum s-a constatat, efemeră”, arată rectorul UVT într-un comunicat.

Soluția e fuziunea

Marilen Pirtea subliniază că universitățile metropolitane, care ar aduna în sine toate instituțiile academice din marile centre urbane cu o activitate intensă de cercetare și învățământ, nu reprezintă doar răspunsul la această provocare, ci și soluția pentru o restructurare esențială a învățământului superior.

„Ar fi o reformă a eficienţei (un singur rector în loc de X rectori, un singur director general în loc de X directori generali etc), sunt soluţia pentru servicii suport de calitate pentru studenţi, sunt soluţia pentru integrarea tuturor stakeholderilor şi a administraţiei în jurul elementului esenţial de dezvoltare al unei comunităţii – universitatea, maturizată ca format instituţional la nivel de universitate metropolitană. (…). Nu trebuie să inventăm nimic, acest format instituţional, metropolitan, este un element câştigător deja verificat şi validat”, spune Marilen Pirtea.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *