logo
RNTV Live

Consiliul Național al Elevilor: exmatricularea elevilor, o decizie „alarmantă”

Andrei-Vlăduț Gușter

În urma deciziei aprobate de către Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților de a reintroduce exmatricularea în școli, Consiliul Național al Elevilor s-a sesizat, considerând această hotărâre una „alarmantă”.

„Exmatricularea pe perioade de câteva zile, la fel cum a fost propus, ar însemna, de asemenea, o creștere substanțială a absenteismului”, se arată într-un comunicat primit de Edupedu.ro.

Reprezentanții elevilor prezință beneficiile eliminării exmatriculării în școli:

„Consiliul Național al Elevilor consideră alarmant amendamentul votat în Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, deoarece beneficiile eliminării acesteia au fost deja făcute cunoscute și chiar susținute în trecut de către Ministerul Educației. Solicităm astfel Comisiei pentru Învățământ din Camera Senatului să elimine acest articol al proiectului de lege.

Cazurile de violență din unitățile de învățământ ar trebui să fie cercetate din punct de vedere psihoeducațional și social. Astfel, printre propunerile constante pe marginea legislației din acest sector, venite din partea Consiliului Național al Elevilor, se numără și posibilitatea de consiliere a elevilor fără acordul părinților. Atitudinile agresive trebuie tratate cu responsabilitate maximă și prevenite pe cât posibil.”

Comunicatul de presă al Consiliul Național al Elevilor:

Exmatricularea elevilor – doar atat putem pentru elevi?

Drepturile elevilor și cele ale profesorilor ar trebui să fie direct proporționale, nu invers. Accesul la educație este unul de ordin constituțional, argument prezentat chiar de către Ministerul Educației în momentul modificării noului ROFUIP și eliminării posibilității de a exmatricula elevii din învățământul obligatoriu.

În cadrul dezbaterilor din Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, a fost votat amendamentul care va readuce, în cazul adoptării, exmatricularea pe lista sancțiunilor ce pot fi acordate elevilor. Cazurile de violență din unitățile de învățământ ar trebui să fie cercetate din punct de vedere psihoeducațional și social. Astfel, printre propunerile constante pe marginea legislației din acest sector, venite din partea Consiliului Național al Elevilor, se numără și posibilitatea de consiliere a elevilor fără acordul părinților. Atitudinile agresive trebuie tratate cu responsabilitate maximă și prevenite pe cât posibil.

Constituționalitatea este caracteristica cheie care definește dreptul la educație. Elevii au nevoie de acest cadru în care să se dezvolte armonios, să își formeze deprinderile necesare, să asimileze un bagaj de cunoștințe și să își contureze sistemul axiologic personal. Cadrele didactice au un rol fundamental în formarea trăsăturilor de caracter ale elevilor și în transmiterea unor serii de cunoștințe și competențe morale.

Exmatricularea elevilor, pe lângă neconstituționalitate, mai înseamnă și o dezamăgire pedagogică a sistemului de învățământ din România, în special în contextul ratei crescute de abandon școlar din ultimii ani. Dincolo de cadrul legal, trebuie menționată și realitatea din sălile de clasă și impactul real pe care exmatricularea îl are asupra asigurării siguranței și a bunei desfășurări a oricărui proces instructiv-educativ.

Vezi întregul comunicat aici:

Sursă: Edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor