sursă foto Ziarul Clujean

Sindicatul Europol dezvăluie joi conținutul mesajelor interne trimise de polițiștii detașați pe litoral, în care aceștia dezvăluie că erau de fapt utilizați ca “indicatori umani” timp de 9 ore pe zi, întrucât erau “menținuți la distanță de influența politică” și li se interzicea să intervină în cazurile legate de droguri și alcool. Aceasta se întâmpla în urma demiterii a patru șefi din Poliția Constanța în urma incidentului de la 2 Mai.

”Iată dimensiunea cangrenei din sistemul de poliție. Este de notorietate faptul că polițiștii rutieri detașați pe litoral mai mult „deranjau”, în opinia șefilor de la Constanța. Fără acțiuni pe alcool/droguri, fără schimburi de noapte și fără sancțiuni pentru cei care încalcă regulile de circulație. Doar ținuți în soare prin intersecții sau la trecerile de pietoni, strict pentru „fluidizare”, afirmă sindicatul.

Potrivit mesajelor publicate, „ei (șefii – n.r.) au anunțat că noi, detașații, am fost solicitați aici pentru prevenirea și combaterea faptelor pe linie rutieră, însă noi am fost doar semafoare umane timp de 9 ore / zi. Nu ne-au lăsat să acționăm absolut deloc pe alcool sau droguri, ci doar să dirijăm, atât. Să asigurăm fluență demnitarilor care veneau în vacanță la Constanța”.

Într-un alt mesaj scrie: „Păcat că a trebuit să moară 2 oameni să iasă acest lucru la iveală”, cu referire la accidentul în care un tânăr drogat a intrat cu mașina într-un grup de 8 persoane și a omorât două.

„Din toți detașații, nici măcar unul nu a fost planificat în schimbul 3 să acționeze. Toți am fost în schimbul 1 și 2 pentru fluidizare. (…) Ne țineau singuri în stradă, fără coleg, fără apă, fără să avem pauză de masă sau să ne facem nevoile”, mai scriu polițiștii.

Un număr de conducători din cadrul Poliției din Constanța, Mangalia și Vama Veche au fost destituiți din pozițiile lor din cauza modului în care au gestionat intervenția polițiștilor înaintea evenimentului din 2 Mai.

De asemenea, trei polițiști vor fi anchetați de procurori. Constantin Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța, a rămas în funcție.

În schimb, au fost demis din funcție adjunctul IPJ Constanța, comandantul secției de Poliție Rutieră și conducătorii secțiilor de Poliție din Mangalia și Vama Veche. De asemenea, se va face o sesizare către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța în legătură cu un potențial caz de abuz în serviciu. Cei vizați sunt trei polițiști, un ofițer și doi agenți, fiind suspectați că nu și-au îndeplinit corect atribuțiile de serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *