Laboratorul de Control Doping România afirmă că în ceea ce privește Simona Halep, respectarea prevederilor Codului Mondial Anti-Doping, inclusiv gestionarea temperaturii, a fost întocmai!
Laboratorul de Control Doping din România a declarat vineri, printr-un comunicat, că în ceea ce privește Simona Halep, s-au urmat protocoalele stipulate de Codul Mondial Anti-Doping, Standardul Internațional pentru Laboratoare și documentele adiționale emise de WADA. De asemenea, laboratorul a subliniat că nu a fost informat cu privire la identitatea Simonei Halep.
În comunicat se menționează că:
- Laboratorul de Control Doping din România nu a fost notificat cu privire la identitatea doamnei Simona Halep.
- Recepția și analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematologici și a informațiilor referitoare la temperatură (temperaturile înregistrate la recoltarea probelor, în timpul transportului acestora, la recepția în laborator și până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea și predarea documentației către APMU și ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor suplimentare emise de către WADA.
- Datele de identificare ale Laboratorului de Control Doping din România au fost incluse în documentația transmisă către APMU și ITIA, în conformitate cu prevederile documentului tehnic TDDOC al WADA
Laboratorul face următoarele precizări generale privind responsabilitățile sale:
- Laboratorul de Control Doping din România, acreditat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), respectă prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și ale documentelor suplimentare emise de către WADA, precum și prevederile standardului internațional SR EN ISO/CEI 17025:2018.
- Principalele atribuții ale Laboratorului de Control Doping includ recepția, analiza probelor de control doping și raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internațional pentru Laboratoare.
- Conform Codului Mondial Anti-Doping și a documentelor suplimentare, Autoritățile de Testare (TA) sunt responsabile de planificarea testelor doping, Autoritățile de Recoltare (SCA) au responsabilitatea recoltării și transportului probelor către laboratoarele de control doping acreditate de WADA, iar Autoritățile de Gestionare a Rezultatelor (RMA) se ocupă de gestionarea rezultatelor analizelor de control doping și a încălcărilor non-analitice ale reglementărilor anti-doping. Toate aceste autorități sunt specificate în formularul de control doping semnat de sportiv la finalul sesiunii de recoltare a probelor. Sportivul primește o copie a acestui formular și, de obicei, este informat că datele sale personale (nume, prenume, data nașterii, semnătura etc.) nu sunt transmise laboratorului și nu sunt înregistrate pe niciun document predat acestuia împreună cu probele.
- Laboratorul de Control Doping din România, la fel ca orice alt laborator de control doping acreditat de WADA, nu îndeplinește rolul de TA, SCA sau RMA.
- APMU (Unitatea de Management a Pașaportului Sportivului) este responsabilă de evaluarea datelor analitice furnizate de laborator și de validitatea probelor din pașaportul sportiv în numele custodelui pașaportului sportivului.
- Laboratorul de Control Doping din România nu reprezintă APMU.
- Laboratoarele de control doping nu sunt responsabile pentru custodia pașaportului sportivilor.
- Conform Codului Mondial Anti-Doping, Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor suplimentare, Laboratorul de Control Doping din România nu este informat cu privire la identitatea sportivilor.
Joi seară, Simona Halep a acordat un interviu la Antena 3 CNN, vorbind despre momentul în care a aflat că a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă și despre întreaga perioadă de la acel moment până în prezent, când TAS i-a redus suspendarea de la patru ani la nouă luni și i-a permis să revină în competiții. Ea a menționat că a fost șocată să afle că proba de sânge „din București a fost testată neținându-se cont de reguli”. „Au fost două ore și ceva în care sângele meu a stat la o temperatură nepotrivită. Chiar și așa, proba mea de sânge a arătat valori normale. Și tribunalul a fost surprins. Mi-am exprimat dezamăgirea că o carieră poate fi distrusă din cauza neglijenței, din rea-voință. Am fost profund dezamăgită și rămân dezamăgită. Nu cer favoritisme, dar este crucial să se respecte regulile și să fiu testată în mod corect”, a declarat sportiva.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews