Potrivit Indicelui Democrației din acest an, publicat de The Economist Intelligence Unit, mai puțin de 8% din populația lumii trăiește în democrații complete, în timp ce 39,4% se află sub regimuri autoritare
The Economist Intelligence Unit a evaluat democrația în 167 de țări, folosind o scară de la 1 la 10 și grupându-le în democrații complete, democrații deficiente, regimuri hibride și regimuri autoritare. Evaluarea a luat în considerare procesul electoral și pluralismul politic, funcționarea guvernului, participarea politică, cultura politică și libertățile civile.
Norvegia s-a clasat ca cea mai democratică țară (9.81), ocupând această poziție timp de 14 ani, urmată de Noua Zeelandă (9.61). Țările nordice continuă să domine topul, cu cinci dintre primele șase locuri ocupate de Norvegia, Islanda, Suedia, Finlanda și Danemarca.
Afganistan a fost clasată ultima în clasament pentru al treilea an consecutiv, cu un scor extrem de scăzut de doar 0.26.
România ocupă locul 60 în lume, cu un scor de 6.45 din 10, fiind considerată o democrație deficientă.
Grecia a fost desemnată de către EIU ca țara anului 2023 și a fost promovată la categoria țărilor cu democrații complete, după alegerile reușite din anul precedent.
Europa de Vest este cea mai democratică regiune din lume, cu 71% dintre țări clasificate ca democrații complete.
În Europa de Est, Cehia are cel mai bun scor (7.97), în timp ce Bulgaria ocupă locul 62 cu un scor de 6.41 și Moldova se situează pe poziția 68 cu un scor de 6.23.
Scorul mediu la nivel global este de 5.23, cel mai scăzut înregistrat de când se calculează acest indice.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews