Conamed: 40 de medicamente introduse în registru

pastile-medicamente-farmacisme-shutterstock
Andrei-Vlăduț Gușter

Din data de 1 august 2023, s-au implementat ajustările prețurilor în cadrul Catalogului Național al Prețurilor Medicamentelor Autorizate de Punere pe Piață în România (Canamed).

După această corecție, Canamed conține acum 6.260 de medicamente, iar în majoritatea cazurilor, prețurile acestora au înregistrat o creștere. Ministerul Sănătății este responsabil pentru actualizările periodice ale Canamed, de obicei, lunar, cu cea mai recentă actualizare fiind publicată în Monitorul Oficial în fiecare lună de luni.

Prin urmare, ordinul 4.030/2023 al ministrului Sănătății prevede adăugarea a 43 de medicamente noi în Canamed și modificarea a 59 de poziții, începând cu data publicării în Monitorul Oficial la 4 decembrie 2023.

Printre aceste 43 de medicamente noi se află Cerdelga 84 mg (cu substanța activă eliglustat, produs de DAPP Sanofi Olanda), un medicament orfan, indicat pentru tratamentul pacienților cu boala Gaucher de tip 1, la un preț maxim de 87.301 lei cu TVA. De asemenea, Biktarvy 30 mg / 120 mg / 15 mg (bictegravir + emtricitabină + tenofovir, produs de DAPP Gilead Sciences Irlanda) este un medicament inovator, indicat pentru tratamentul infecției cu virusul imunodeficienței umane de tip 1 (HIV-1), la un preț maxim de 3.193,08 lei, iar Filsuvez gel (cu plante / mesteacăn, produs de DAPP Amryt Pharmaceuticals Irlanda), un alt medicament orfan, este indicat pentru tratarea plăgilor cu grosime parțială asociate cu epidermoliza buloasă, la un preț maxim de 44.861,26 lei pentru o cutie cu 30 de tuburi.

Prețurile maxime stabilite de Ministerul Sănătății în cadrul Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor (DAPP), pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmacii sau alte entități care nu sunt implicate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt listate în Catalogul public.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor