Comitetul Național pentru Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) s-a reunit luni la Palatul Victoria, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, în vederea evaluării progreselor în acest proces și discutării priorităților pentru etapa următoare. În conformitate cu un comunicat emis de Guvern, prim-ministrul a subliniat că aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv asumat în Programul de guvernare, concentrat pe bunăstarea tuturor cetățenilor.

Șeful Executivului a subliniat expertiza OCDE în formularea politicilor publice pe baza datelor obiective, sprijinind astfel eforturile Guvernului de a stimula creșterea economică, îmbunătățirea nivelului de trai, promovarea unui mediu transparent, corect și previzibil, precum și consolidarea unui sistem de justiție socială mai eficient.

Marcel Ciolacu a accentuat necesitatea unui efort comun și a unei abordări integrate la nivelul întregii administrații pentru a atinge obiectivul aderării la OCDE. În contextul celor 26 de domenii de evaluare și necesitatea implementării recomandărilor OCDE, a solicitat seriozitate din partea tuturor părților implicate.

În același context, premierul a informat că România a depus la sediul organizației din Paris instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția anti-mită).

Această acțiune reprezintă un demers important în sprijinul dezvoltării interne, reducerii sărăciei și consolidării încrederii în piețele de capital. De asemenea, transmite un puternic mesaj angajamentului țării de a menține standarde înalte privind etica, transparența și integritatea în mediul de afaceri.

Printre domeniile de interes în perspectiva aderării la OCDE se numără guvernanța publică, guvernanța corporativă, piețele financiare, statistica, mediul, sănătatea, educația, dezvoltarea regională și digitalizarea. Pentru a atinge prioritățile stabilite pentru perioada următoare, prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat o strânsă coordonare între toate instituțiile implicate în proces, evidențiind importanța coordonării atât pe verticală, cât și pe orizontală, acest proces reprezentând un test pentru România.

La reuniune a fost prezent, în calitate de invitat special, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, care deține președinția Comisiei parlamentare speciale comune pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *