Comisia Europeană salută acordul provizoriu între Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la primul cadru voluntar la nivelul Uniunii Europene pentru certificarea eliminărilor de înaltă calitate ale dioxidului de carbon. Acest cadru de certificare va promova tehnologiile inovatoare pentru captarea carbonului și agricultura bazată pe gestionarea carbonului, contribuind astfel la obiectivele UE în materie de climă, mediu și zero poluare. Printre altele, se va institui un registru al UE pentru a asigura un nivel ridicat de transparență în ceea ce privește eliminările certificate de dioxid de carbon!

Conform comunicatului de presă al Comisiei Europene, acest nou cadru va contribui la atingerea obiectivului de neutralitate climatică al UE prin certificarea eliminărilor de dioxid de carbon și a practicilor agricole bazate pe gestionarea carbonului, garantând transparență și fiabilitate în proces. Acesta va contracara dezinformarea ecologică și va deschide noi oportunități de afaceri.

Acordul stabileşte norme de certificare pentru:

– Agricultura carbonului, cum ar fi refacerea pădurilor şi a solurilor şi evitarea emisiilor solului, reumidificarea turbăriilor, utilizarea mai eficientă a îngrăşămintelor şi alte practici agricole inovatoare;

– Eliminările industriale de carbon, cum ar fi bioenergia cu captarea şi stocarea dioxidului de carbon, sau captarea şi stocarea directă a dioxidului de carbon din aer;

– Lipirea carbonului în produse şi materiale durabile, cum ar fi materialele de construcţie pe bază de lemn sau cărbunele biologic.

Potrivit sursei citate, acordul provizoriu va îmbunătăți capacitatea Uniunii Europene de a cuantifica, monitoriza și verifica autenticitatea tuturor formelor de eliminare a dioxidului de carbon. Acesta stabilește norme pentru recunoașterea sistemelor de certificare care demonstrează conformitatea cu cadrul UE și un set specific de criterii pentru asigurarea unei înalte calități a eliminărilor de dioxid de carbon, precum și transparență și credibilitate în procesul de certificare.

Criteriile convenite vor asigura că eliminările de dioxid de carbon sunt corect cuantificate, că stocarea carbonului este garantată pentru o perioadă convenită pe termen lung (minim 35 de ani pentru carbonul stocat în produse), că depășesc practicile existente și nu fac doar apel la statu quo, și că contribuie la obiective mai ample în materie de durabilitate, inclusiv prin asigurarea unui impact pozitiv asupra biodiversității.

Un registru al UE va fi instituit pentru a asigura un nivel ridicat de transparență în ceea ce privește eliminările certificate de dioxid de carbon. Aceasta va fi pusă în aplicare în termen de 4 ani. Între timp, pot fi utilizate registrele sistemelor de certificare existente. Regulamentul prevede o prioritate pentru dezvoltarea metodologiilor de certificare care urmează să fie implementate. Pe această bază, Comisia, sprijinită de un grup de experți în eliminarea dioxidului de carbon, își va continua activitatea de elaborare a unor metodologii de certificare credibile și adaptate pentru diferitele tipuri de activități de eliminare a dioxidului de carbon.

Eliminările certificate de dioxid de carbon pot deschide noi oportunități economice și pot fi monetizate prin scheme private și sprijin din partea sectorului public, precum și prin generarea de avantaje comerciale, consumatorii dorind să recompenseze practicile ecologice. Agricultura bazată pe gestionarea carbonului va crea noi modele de afaceri pentru fermieri și silvicultori și se preconizează că va aduce beneficii semnificative pentru biodiversitate.

Regulamentul convenit va debloca finanțarea privată și publică inovatoare pentru tehnologiile de eliminare a dioxidului de carbon, inclusiv finanțarea bazată pe impact sau sprijinul public bazat pe rezultate, deoarece eliminatorii de dioxid de carbon și fermierii din domeniul carbonului pot fi recompensați pe baza absorbțiilor certificate și a reducerilor de emisii. Acesta va sprijini, de asemenea, noul Bauhaus european prin recunoașterea capacității de stocare a carbonului a materialelor de construcție biologice și eficiente din punct de vedere energetic.

Odată cu aprobarea oficială a acordului de către Parlamentul European și Consiliul UE, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare.

Legea europeană a climei, semnată în 2021, impune Uniunii Europene să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Prin urmare, Regulamentul-cadru de certificare a eliminării dioxidului de carbon este esențial pentru atingerea acestui obiectiv climatic pe termen lung și pentru transformarea Pactului verde european în realitate.

Pe baza Comunicării Comisiei privind ciclurile durabile ale carbonului, adoptată în 2021, prezentul regulament contribuie la obiectivul de eliminare a dioxidului de carbon pentru 2030 în sectorul exploatării terenurilor, schimbării destinației terenurilor și silviculturii. De asemenea, sprijină activitățile de refacere a naturii în conformitate cu Legea privind refacerea naturii și cu practicile economiei circulare din Planul de acțiune pentru economia circulară.

Acest regulament va ajuta, de asemenea, întreprinderile să își raporteze amprenta climatică în conformitate cu Directiva privind responsabilitatea socială a întreprinderilor și cu standardele conexe de raportare privind durabilitatea și va oferi mai multă transparență în ceea ce privește afirmațiile organizațiilor publice și private privind neutralitatea climatică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *