logo
RNTV Live

Comisia din Senat a decis că examenul de admitere la liceu rămâne pentru 50% dintre locuri

admitere-liceu-2019-1
Tudor Teodora

Un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, va fi introdus în noua lege a Educației, pentru 50% dintre locuri. Prevederea a rămas în actuala formă a proiectului de lege care se dezbate în comisia de învățământ a Senatului, camera decizională pentru legile Educației. Dezbaterea doar pe acest articol a durat o oră, timp în care au luat cuvântul elevi, părinți, reprezentanți ai societății civile (Salvați Copiii și Declic), care au cerut în repetate rânduri argumente care să demonstreze de ce este nevoie de introducerea unui examen suplimentar pentru intrarea la liceu.

Senatorii prezenți și reprezentantul ministerul Educației nu au adus studii sau argumente. „Acel 50% cum a fost el decis de Camera Deputaților, care e legiuitor și nu pot să dau studii pentru cei 50%”, a spus Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educației. La dezbatere a luat cuvântul și inițiatorul proiectelor de lege, fostul ministru al Educației și senatorul Sorin Cîmpeanu, care inițial, în vara anului trecut, propusese examen pentru 90% din locuri. „Proporția 50%, 60%, 70%, 30% și totul este discutabil, dar aș merge pe susținerea proporției de la Camera Deputaților de 50%”, spune Sorin Cîmpeanu.

Prima generație care ar da acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă.

În semn de protest, USR s-a retras de la dezbateri, dar acestea au continuat, fără opoziție.

De precizat, la ședință, în jurul orei 17, nu era prezent nimeni de la staff-ul comisiei care ar fi trebuit să se ocupe de redactarea amendamentelor și corectarea lor pe partea tehnică și juridică. Monica Anisie, președinta comisiei scria de mână cu pixul modificările aduse articolelor de lege ale Educației.

În varianta votată de senatori și care va merge la vot în Senat, cameră decizională, a rămas prevederea privind introducerea examenului de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, suplimentar față de Evaluarea Națională.

Senatorii din comisia de învățământ au respins de fapt amendamentul USR care propunea să se elimine propunerea ministerului Educației de introducere a examenului suplimentar pentru 50% dintre locuri, suplimentar față de Evaluarea Națională, iar elevii să fie repartizați la liceu în continuare, computerizat.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor