logo
RNTV Live

,,Combinaţie mortală, fără umpluturi” – debutul Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai)

cannes-film-festival-2022
Dumitrache Catalina

Pentru cea de-a 76-a ediţie a Festivalul de Film, oraşul Cannes de pe Coasta de Azur a fost transformat într-un “loc de joacă” pentru industria filmului, săptămâna aceasta. Acesta se remarcă prin farmecul său şi promite blockbustere senzaţionale, talente în ascensiune, dar şi unele controverse.

,,Avem ,,Indiana Jones”, avem noul film al lui Martin Scorsese cu Leonardo DiCaprio. Avem un film de Wes Anderson plin cu toate vedetele la care te poţi gândi şi un fel de ‘cine e cine’ cu mari regizori de artă de autor”, a declarat pentru Reuters Scott Roxborough, directorul biroului european al The Hollywood Reporter. “Această combinaţie este mortală, fără umpluturi”, relatează Reuters.

Printre vedetele aflate pe lista invitaților se numără Pedro Almodovar, Natalie Portman şi Michael Douglas.Acestea își vor face apariţia pe Boulevard de la Croisette din Cannes, cu noi filme ale regizorilor Nanni Moretti, Ken Loach şi Wim Wenders printre cele care concurează pentru trofeul Palme d’Or.

Filmul în limba franceză ,,Jeanne du Barry”, va marca debutul festivalului. În acest film Johnny Depp îl va întruchipa pe regele Ludovic al XV-lea, primul său rol major după un proces foarte mediatizat împotriva fostei sale soţii.

Criticile conform cărora Depp ar fi o alegere controversată pentru un film din deschidere, au fost respinse de directorul festivalului, Thierry Fremaux. Acesta a declarat pentru revista Variety că actorului nu i s-a interzis să lucreze.

21 de filme concurează pentru Palme d’Or, cu un număr record de regizoare aflate în competiţie – şapte – inclusiv “Homecoming” de Catherine Corsini, o adăugare târzie după unele controverse asupra problemelor legate de tratamentul copiilor actori pe platourile de filmare şi nedivulgarea unei scene intime care implică minori.

Singurul lungmetraj de debut aflat în competiţie în acest an este “Banel & Adama”, o dramă a cărei acţiune este plasată într-un sat din Senegal, în regia franco-senegalezului Ramata-Toulaye Sy.

Regizorul suedez Ruben Ostlund, care a câştigat anul trecut Palme d’Or pentru cel mai bun film cu “Triangle of Sadness”, precum şi în 2017 cu satira “The Square” este președintele juriului acestei ediții.

Brie Larson (“Captain Marvel”) şi Julia Ducournau, una dintre cele două femei distinse cu Palme d’Or se numără printre membrii juriului.

“Killers of the Flower Moon”, este o altă peliculă ce își face debutul în cadrul festivalului. Reprezintă o versiune ecranizată a cărţii bestseller cu acelaşi nume despre o serie de crime care vizează Osage Nation din Oklahoma, bogată în petrol, în anii ’20. Regizat de Scorsese, filmul îi are în distribuţie pe Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Brendan Fraser şi John Lithgow.

În pofida unei prezenţe strălucitoare, festivalul nu este complet imun la problemele din lumea reală: sindicatul francez CGT a ameninţat că va întrerupe electricitatea ca parte a unui protest împotriva reformei pensiilor promulgată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Organizatorii festivalului sunt îngrijoraţi că tulburările din timpul protestelor împotriva reformei ar putea afecta festivalul, a declarat Roxborough.

Oamenii au dreptul de a protesta. Libertatea de exprimare nu ar trebui ţinută departe de farmecul festivalului, a adăugat el. “Dacă asta înseamnă ca un covor roşu, frumos, să fie stricat, atunci un covor roşu, frumos, este stricat”, a spus el.

Greva scenariştilor de la Hollywood care a debutat la începutul lunii mai va fi în mintea multora dintre cei prezenţi, însă Roxborough nu se aşteaptă ca aceasta să aibă un impact important asupra festivalului. “Va fi o situaţie puţin complicată” pentru cei care deţin roluri multiple, spre exemplu scenaristul-regizor Scorsese, care va putea vorbi doar în calitate de regizor deoarece este în grevă ca scenarist”, a explicat Roxborough.

A 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se desfăşoară în perioada 16-27 mai. 

Sursă: Agerpres

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor