Iepurașul de Paște este mai scump în acest an! Ciocolata, de exemplu, s-a scumpit cu 30% în ultimele luni, iar tendința este că prețul va continua să crească
De cel puțin jumătate de an, prețul boabelor de cacao a înregistrat o creștere continuă. Încălzirea globală și bolile care afectează arborii de cacao au contribuit la această creștere a valorii materiei prime, care devine tot mai scumpă de la o zi la alta.
În această perioadă a sărbătorilor Pascale, ciocolatierii se confruntă cu două creșteri de preț. Pe de o parte, creșterea TVA-ului de la 9 la 19% pentru produsele care conțin zahăr, iar pe de altă parte, creșterea cotațiilor la bursa de cacao. Astfel, un iepuraș din ciocolată care anul trecut costa 18 lei în ciocolateriile artizanale, acum se găsește la prețul de 26 de lei.
Roxana Știrbu, ciocolatier: „Ne reorientăm către forme și pachete din ciocolată cu gramaje ceva mai mici. Față de anul trecut, avem o creștere de 20-25%, dar aceste creșteri au fost progresive, nu s-au produs brusc. Dacă anul trecut aveam cutii de la 150-200 plus grame, acum tendința este spre 100, 150 sau chiar 70 de grame. Aceeași strategie este aplicată în aproape toate cofetăriile și ciocolateriile.”
Anca Codreanu, proprietar ciocolaterie: „Este foarte important să găsim un echilibru astfel încât produsul să fie accesibil pentru cât mai multe bugete. În trecut, erau preferate figurinele mai mari, clienții își doreau figurine de 400 de grame, să facă impresie. În acest an, însă, am încercat să aducem figurine mai mici astfel încât să fie accesibile pentru toată lumea.”
Prețul ciocolatei în comerț lasă un gust amar.
„Și în hypermarketuri, figurinele de ciocolată s-au scumpit. De exemplu, acest iepuraș de la un brand consacrat costă acum 20 de lei, în timp ce anul trecut costa cu 5-6 lei mai puțin. Astfel, ajungem să cumpărăm ciocolată la jumătate din gramaj, dar și la jumătate din preț”, relatează Ingrid Tîrziu, reporter.
Adrian Negrescu, analist economic: „Românii au ajuns să meargă la hypermarket ca la muzeu. Să admire produsele și să nu și le poată permite. Din această categorie fac parte și dulciurile, unde, din păcate, ajungem să cumpărăm la suta de grame, cumpărăm din ce în ce mai puțin.”
Un lucru este cert: nu poți renunța la ciocolată!
Localnic: „Niciodată! E dulce, e bună, nu? Aș cumpăra mai puțină.”
România se află pe locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce privește importurile de ciocolată. Consumăm, în medie, între 3 și 4 kilograme de ciocolată pe an. Importăm în țară 40.000 de tone de ciocolată albă, neagră și batoane de ciocolată, dintre care aproape 90% provin din Germania, Belgia și… Bulgaria!
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews