Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice lansează un nou ghid de prevenţie împotriva cancerului

cancer_preventie_646_320
Andrei-Vlăduț Gușter

Conform statisticilor, în România, rata de cancer colorectal este de 10 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul bărbaților și de 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor. Anual, peste 13.500 de români sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar boala duce la aproximativ 7.000 de decese în țară.

Recent, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au introdus „Ghidul de prevenție pentru Cancerul Colorectal” în scopul de a ajuta pacienții diagnosticați, familiile acestora și pe cei interesați să afle mai multe despre această afecțiune.

Acest ghid, elaborat de echipa COPAC cu implicarea medicilor specializați, a fost creat pentru a îmbunătăți accesul populației la informații esențiale despre cancerul colorectal.

Din discuțiile avute de echipa COPAC cu peste 40.000 de persoane în ultimii doi ani, s-a constatat că nivelul de educație medicală al populației este redus, iar oamenii nu obișnuiesc să efectueze teste preventive în absența unor simptome specifice bolii.

„Având în vedere aceste aspecte, COPAC, în calitate de reprezentant al pacienților cu boli cronice, își propune să contribuie la informarea și educarea populației din România, considerând proiectele de screening drept prim pas important în această direcție”, au declarat reprezentanții COPAC.

Ghidul are 16 pagini și a fost tipărit în 5.000 de exemplare.

Un număr din aceste exemplare au fost deja distribuite în cadrul evenimentelor de informare și testare pentru cancerul colorectal, iar restul vor fi furnizate la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” și în cabinetele medicilor de familie din program, precum și în viitoarele evenimente organizate de COPAC.

Conținutul ghidului include informații despre cancerul colorectal, precum frecvența sa, cauzele, semnele și simptomele, modalitățile de diagnosticare, stadiile bolii, importanța screeningului, opțiunile de tratament și modul de viață al pacientului după vindecare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor