Într-un interval de trei ani, de la 2020 până în 2022, numărul pacienților înscriși în Programul național de boli cardiovasculare a înregistrat o creștere semnificativă, de peste o treime, ajungând de la 23.018 la 32.445, conform informațiilor furnizate miercuri de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, consultațiile de prevenție la medicul de familie sunt acordate de două ori pe an și includ evaluarea stilului de viață și a comportamentelor care pot afecta sănătatea.

Acest proces se concentrează pe mai multe aspecte importante, cum ar fi promovarea unei alimentații sănătoase, încurajarea activității fizice și combaterea obezității, controlul consumului de alcool, renunțarea la fumat, abordarea nevoilor psiho-sociale, menținerea sănătății orale, evaluarea consumului de substanțe interzise sau cu regim special.

Președintele CNAS, Andrei Baciu, a subliniat importanța consultațiilor de prevenție, afirmând că acestea reprezintă un prim pas esențial în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și în promovarea unui stil de viață sănătos.

Consultațiile de prevenție includ, de asemenea, evaluarea riscului cardiovascular fatal și evaluări pentru diverse afecțiuni și riscuri, cum ar fi riscul oncologic, riscul de boală cronică de rinichi, sănătatea mintală, inclusiv depresia, riscul de osteoporoză, incontinența urinară, melanom malign și demență.

Pacienții asigurați care suferă de afecțiuni cronice pot beneficia de investigații paraclinice pe baza unui bilet de trimitere emis în urma consultațiilor preventive.

În primul semestru al acestui an, Programul național de boli endocrine a inclus 4.757 de pacienți pentru care tratamentul osteoporozei și al gușii prin tireomegalie datorată deficienței de iod și proliferării maligne au fost asigurate. Programul național de boli cardiovasculare a beneficiat de serviciile a 17.762 de pacienți.

În trimestrul al III-lea al acestui an, medicii de familie au oferit nu mai puțin de 8.668 consultații de prevenție pentru grupa de vârstă de peste 60 de ani, dintre care peste 60% au fost acordate femeilor. Cele mai multe consultații s-au înregistrat în București (1.667) și în județele Constanța (724), Bihor (680) și Neamț (658).

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *