logo
RNTV Live

Clericii din Muntenia și Dobrogea, supuși unui examen strict pentru a fi avansați în grad (FOTO)

examen-de-perfectionare-pentru-clerici-din-mitropolia-munteniei-si-dobrogei-272771
Ștefan Petre

În zilele de 17 și 18 octombrie, în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” din București, a avut loc examenul pentru obținerea gradului 1 profesional în preoție.

Acest proces de evaluare presupune prezentarea și susținerea lucrărilor realizate de către clerici din diverse eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Preoții care au fost acceptați la colocviul pentru obținerea gradului 1 clerical anul trecut și-au prezentat acum lucrările în fața unei comisii, marți și miercuri. La examen au participat 82 de preoți din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Comisia de evaluare este condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și este compusă din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, precum și din consilieri din cadrul eparhiilor acestei mitropolii.

În zilele de 17 și 18 octombrie, la Centrul pentru formare continuă «Dumitru Stăniloae» are loc susținerea examenului pentru obținerea gradului 1 clerical. Anul acesta s-au înscris 82 de clerici din întreaga mitropolie care și-au ales un subiect încă de anul trecut, atunci când au susținut colocviul de admitere unde, împreună cu profesorul coordonator, și-au stabilit tema pe care vor să o dezbată.

Este vorba despre o lucrare științifică, întocmită după reguli academice, cu bibliografie corespunzătoare, care primește o notă din partea profesorului coordonator. Apoi, are loc prezentarea orală în fața comisiei unde, de asemenea, lucrările vor fi notate. Temele sunt unele foarte interesante și actuale, pe lângă cele clasice, din domeniile teologiei, de la dogmatică, studiul Noului și al Vechiului Testament, literatură patristică, până la teme care vizează Anul omagial și comemorativ, dar și alte teme legate strict de provocările cu care preotul se confruntă în activitatea lui pastoral-misionară.

Pentru înscrierea la acest examen, candidații trebuie să îndeplinească anumite condiții. Ele se referă în primul rând la vechimea în cler, trebuind să existe cel puțin nouă ani de vechime și să fi trecut cel puțin patru ani de la obținerea gradului doi clerical. De asemenea, candidații trebuie să nu aibă abateri canonice și disciplinare și să aibă o activitate pastoral-misionară bogată la parohie, care să fi fost notată cu calificativul foarte bine.

Ne bucurăm că există interes și că un număr mare de clerici s-au înscris pentru obținerea gradului 1 clerical. Lucrul acesta demonstrează încă o dată faptul că această perfecționare continuă este foarte necesară și în Biserică, la fel ca în orice alt domeniu, însă atunci când ne referim la Biserică perfec­țio­narea este întâi de toate o necesitate pastorală pentru că preotul, dincolo de lucrarea sus­ținută, poate valorifica experien­ța și cunoștințele dobândite și le poate aplica practic în activitatea de la parohie.

arhidiaconul lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhi­episcopiei Bucu­reștilor

Sursă: Ziarul Lumina

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor