logo
RNTV Live

CL Ploiești a răspuns solicitărilor cu privire la legalitate venite din partea Prefecturii. Parcul Municipal, cedat printr-un alt proiect HCL

cl
Dumitrescu Vlad

Consiliul Local Ploiești a aprobat marți un nou proiect de hotărâre care vizează cedarea Parcul Municipal Vest în administrarea Consiliului Județean Prahova. Proiectul vine ca răspuns la noua solicitare de transfer venită din partea executivului județean.


Demersul vine după ce precedentele două hotărâri ale legislativului ploieștean pe această temă au fost declarate ca fiind nelegale de către Instituția Prefectului Județului Prahova.
De altfel, inițiatorii proiectului de hotărâre au modificat hotărârile, în încercarea ca de data aceasta demersul să nu mai fie declarat ilegal de către Prefectură. Drept urmare, printre altele, în actul legislativ s-a menționat inclusiv că investițiile nu vor afecta raportul de spațiu verde existent.


”Într-adevăr Instituția Prefectului Județului Prahova a arătat că nu există o justificare temeinică a încetării uzului local și nașterea interesului și uzului județean. Vă reamintesc că onor Consiliul Local a adoptat Hotărârea 173 din 27 aprilie 2023, care în nota de fundamentare a proiectului, așa cum prevede Codul Administrativ, a avut această justificare temeinică a încetării interesului sau uzului local. Această hotărâre a fost analizată de către Instituția Prefectului Județului Prahova, care nu a avut critici de legalitate cu privire la acest aspect. Instituția Prefectului s-a concentrat acum pe faptul că o suprafață de teren de zece hectare, cea care a fost introdusă în domeniul public printr-o hotărâre de Consiliu Local, avea categoria islaz, care a aprecia că nu face obiectul transferului”, a susținut Valentin Marcu, consilier local PNL.

În acest context, Consiliul Local Ploiești a revocat în această ședință și vechea hotărâre prin care au trecut cele zece hectare din domeniul privat în domeniul public al municipiului.

”Obiectul acestei hotărârii corespunde acum cerințelor Instituției Prefectului Județului Prahova în sensul că nu se mai referă la acea suprafață de teren care era trecută la categoria islaz”, a mai susţinut Valentin Marcu.

Consiliul Județean a solicitat cedarea Parcului Municipal Vest pentru realizarea unor investiții. Este vorba despre o sală polivalentă, un bazin de înot, un patinoar acoperit și un parc tematic bazat pe realitatea virtuală.

Primarul Andrei Volosevici a susținut că investițiile promise de Consiliul Județean ar fi putut fi făcute și printr-un parteneriat între cele două instituții, fără să fie nevoie de transferul de proprietate.

“Din punctul meu de vedere nu există o opoziție, să dea Dumnezeu să se facă aceste investiții! Doar că, în contextul în care există varianta parteneriatului, nu văd de ce ar trebui să treacă acolo (n.r. cu referire la transferul de proprietate). Oricum, este opinia dumneavoastră, iar votul dumneavoastră este cel care decide. Sigur că este o opinie asumată, în momentul în care la prima hotărâre vi s-a spus «atenție, vedeți că nu e în regulă!», au fost tot felul de dezbateri, s-a demonstrat că n-a fost în regulă. A venit a doua hotărâre, la care vi s-a spus «atenție, totuși nu e ok», a venit și a doua respingere. Dacă o doriți și pe a treia, asta este situația… Poate că logica unora ar trebui să fie ceva mai constructivă. Poziția mea, clar, asumată, este să se facă investiții, în limitele legale, păstrând tot ce înseamnă zona verde. Și aceste investiții se pot face foarte liniștit în contextul în care parcul rămâne în patrimoniul Ploieștiului, fără niciun fel de problemă de a avea un parteneriat asumat. Am depus cu toții un jurământ”, a susținut primarul Volosevici.


”Bunurile prevăzute la articolul 1 se transmit cu menţinerea suprafeței verzi și cu respectarea art.18 din Legea nr.24/2007 ”, a mai precizat Valentin Marcu.


Direcțiile de specialitate ale Primăriei au avut rapoarte nefavorabile, iar secretarul general al municipiului, funcționarul care supraveghează legalitatea documentelor din instituție, a anunțat că nu va contrasemna de legalitate hotărârea de Consiliu, la fel ca la precedentele două.

După lungi dezbateri, noua hotărâre privind cedarea Parcului Municipal Ploiești Vest a fost adoptată cu 19 voturi pentru, trei împotrivă și trei abțineri, fiind susținută de consilierii de la PNL, USR și Pro România.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor