Consiliul Judeţean Prahova a depus un nou proiect în vederea obţinerii finanţării prin Planul Național de Redresare și Reziliență, profitând de relansarea apelului de proiecte de către Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în domeniul Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR. Instituția a aplicat pentru un proiect pentru Ruta satelor cu arhitectură tradițională, una din cele 12 rute tematice finanțate pe acest domeniu.
Un nou proiect depus de Consiliul Judeţean pentru promovarea turistică şi culturală a Prahovei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)!
Consiliul Judeţean Prahova a depus vineri, 13 mai 2022, un nou proiect în vederea obţinerii finanţării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru promovarea acestuia. Demersul vine în cadrul relansării apelului de proiecte de către Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în domeniul Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR.
Cele 12 rute tematice sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale românești, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor de lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântul Ladislau, traseul castrelor romane, ruta fortărețelor, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării și ruta satelor cu arhitectură tradițională.
De această data, Consiliul Judeţean Prahova a aplicat cu un proiect pentru Ruta satelor cu arhitectură tradițională
- „TRADIŢII PE VALEA TELEAJENULUI“, prin care se urmăreşte promovarea satelor cu arhitectură tradiţională aflate pe Valea Teleajănului. În zona respectivă există ansambluri rurale delimitate prin PUG-uri definite ca monumente istorice, precum Ansamblul Rural satul Ceraşu, Ansamblul Rural satul Starchiojd, Ansamblul Rural sat Ogretin, comuna Drajna, comuna Măneciu, comuna Izvoarele. În jurul acestor ansambluri rurale regăsim atât case tradiţionale, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, clasate ca monumente istorice, cât şi obiective de interes public, precum biserici de lemn şi mănăstiri, datate în secolele XVII-XVIII, dar şi semnele trecerii pe aceste meleaguri ale dacilor şi romanilor (ex. Castrul Roman, Cetatatea de la Tabla Buţii, Cetatea „la Cetăţuia“)
În cadrul acestui nou apel de proiecte, pe linia promovării turistice şi culturale, CJ Prahova a mai depus, pe data de 06 mai 2022, patru obiective. Două dintre acestea sunt în ruta tematică: Traseul gastronomiei tradiționale românești: „DESHIDEM APETITUL CU ȚUICA PRAHOVEANĂ“, „GASTRONOMIA PODGORIILOR PRAHOVENE PE DRUMUL LUI BACHUS“, iar alte două se regăsesc în Ruta bisericilor de lemn: „BISERICI SECULARE ÎN COMUNA CHIOJDEANCA“, „BISERICI SECULARE ÎN COMUNA STARCHIOJD“
Detalii despre condiţiile depunerii, evaluării, dar şi sumele alocate fiecărei rute în parte, găsiţi pe: https://mfe.gov.ro/pnrr-relansarea-apelului-de-proiecte-pentru-investitii-in-turism-si-cultura/
Vă reamintim, că în urma primului apel de proiecte în cadrul Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 – Turism și cultură din PNRR, două proiecte din judeţul nostru au fost selectate în vederea acordării de finanţare pentru promovare: ,,Castrul Roman de la Drajna de Sus, origine și perenitate” (la Ruta castrelor romane) şi ,,Cașcaveaua de Prahova, deliciu tradițional Românesc” (la Traseul gastronomiei tradiționale românești).