Cine a căștigat premiul pentru cea mai bună carte de ficțiune 2023?

3d6409d0-b4d5-4006-afa2-d64a57ea6e11_9812955a
Constantin Corina

Paul Lynch a câștigat Premiul Booker Prize 2023 pentru romanul său „Prophet Song”, care dezvăluie o viziune distopică a Irlandei sub dominația totalitarismului.


Acțiunea are loc în Dublin și relatează povestea unei familii care se confruntă cu o lume nouă și înfricoșătoare, în care valorile democratice familiare încep să dispară.
Paul Lynch a dezvăluit că „Prophet Song” a fost inspirat de războiul din Siria și de criza refugiaților.

Este a cincea carte a autorului, pe care a lucrat timp de patru ani. A început să scrie această carte chiar înainte de nașterea fiului său, iar când a finalizat-o, băiatul său deja știa să meargă pe bicicletă.

Esi Edugyan, membru al juriului, a subliniat că au căutat „un roman câștigător care să abordeze prezentul, dar care să ofere și perspective pentru viitor”.

În aceste vremuri tumultoase, căutau o carte cu o viziune îndrumătoare, ce le reamintește că suntem parte a ceva mai mare și sărbătorind tot ce merită să fie salvat.

„Nu a fost o carte ușor de scris”, a spus Lynch după ce și-a adunat premiul, care vine cu 50.000 de lire sterline (aproximativ 63.000 de dolari).

„Partea rațională a mea a crezut că îmi condamn cariera scriind acest roman. Deși a trebuit să scriu cartea oricum. Nu avem de ales în astfel de chestiuni”, a adăugat el.

The Booker a fost premiat pentru prima dată în 1969. Câștigătorul de anul trecut a fost scriitorul din Sri Lanka Shehan Karunatilaka pentru Cele șapte luni ale lui Maali Almeida.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor