Cererea lui Silvestru Șoșoacă de ridicare a controlului judiciar în dosarul în care este suspectat de uz de fals și fals în declarații, legat de strângerea de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare, a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ): DECIZIA ESTE DEFINITIVĂ!
„Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, ca nefondată, plângerea formulată de inculpatul Silvestru Șoșoacă împotriva ordonanței nr. 742/166/P/2024 din 5 iunie 2024, emisă în dosarul nr. 31/76/P/2024 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală. Obligă inculpatul la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, a anunțat ICCJ. Decizia este definitivă.
Silvestru Șoșoacă a fost plasat sub control judiciar de către procurorii Parchetului General, fiind acuzat de uz de fals și fals în declarații. Candidatul independent la alegerile europarlamentare, Silvestru Șoșoacă, a declarat că nu știa că semnăturile pe care le-a depus pentru susținerea candidaturii erau false.
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală desfășoară cercetări într-o cauză penală în care s-a reținut că, în luna aprilie 2024, liderul unei formațiuni parlamentare, deputat, „i-a instigat, atât direct, cât și prin intermediari, pe mai mulți membri ai unei formațiuni politice și pe o serie de angajați ai Parlamentului României care desfășoară activități lucrative în cadrul formațiunii politice respective, să procedeze la falsificarea câtorva mii de liste de susținători necesare depunerii de către un candidat independent a candidaturii pentru alegerile pentru Parlamentul European din data de 9 iunie 2024”.
În data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat mobilizarea în regim de urgență a câtorva zeci de persoane la sediul central al formațiunii politice în scopul completării listelor de susținători necesare depunerii candidaturii independente.
Pentru a-și ascunde identitatea și activitățile ilicite, persoanele implicate au inserat în listele falsificate datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul, cărora le-au falsificat semnăturile. Aceste activități au fost urmate de fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susținători. În dosar, au fost audiați Silvestru Șoșoacă și soțul senatorului Diana Șoșoacă.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews