Judecătorii Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Bularcă (fostă Adam) revin în activitate după aproape 9 ani de la suspendarea lor ca urmare a trimiterii în judecată pentru fapte de corupție. Chiar dacă au fost condamnați în prima instanță, ÎCCJ a constatat că, deși vinovați, faptele s-au prescris. Cei doi vor primi și salariile restante din perioada de suspendare, cu o sumă totală de aproape 2 milioane de euro.

Motivarea hotărârii definitive în dosarul retrocedărilor de păduri din județul Bacău a fost publicată recent de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu au fost acuzați de anchetatori de constituirea unui grup infracțional, având ca scop obținerea de venituri prin cumpărarea de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul viza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, bazată pe decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, în scopul obținerii ilegale a unor sume semnificative de bani. La final, instanța a dispus încetarea procesului penal pe motiv de prescripție.

Condamnări la fond, însă timpul nu iartă nici dosarele penale

Procesul a debutat în 2015 și a atins apogeul cu un verdict în 2018, când Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită. Mai exact, acesta a acceptat 10.000 de euro dintr-o sumă totală de 50.000 de euro promisă de către fostul deputat Ioan Adam, în schimbul emiterii unei hotărâri favorabile lui Paltin Gheorghe Sturdza. Această tranzacție ilegală a avut loc în biroul judecătorului.

Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), cealaltă judecătoare implicată în acest caz și fostă soție a deputatului Ioan Adam, care a exercitat funcția de magistrat la Tribunalul Brașov, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost învinuită de favorizarea unui grup infracțional organizat asociat soțului ei. În plus, a fost acuzată de complicitate la solicitarea de influență prin intermediul intervenției pe lângă Viorel Hrebenciuc, care ulterior l-a contactat pe directorul general al Romsilva pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătorului Lorand Andras Ordog.

Amândoi judecători au fost suspendați din funcție în ianuarie 2015 de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În urma unui proces de opt ani, amânat în repetate rânduri la instanța supremă, trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, la 13 noiembrie 2023, că majoritatea evenimentelor legate de dosarul retrocedărilor, inclusiv cele în care au fost implicați judecătorii Lorand Andras Ordog și Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), sunt acum prescrise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *