Au fost adoptate astăzi măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina. Comisia Europeană, în temeiul măsurilor excepționale de salvgardare prevăzute de Regulamentul privind măsurile comerciale autonome, anunță Comisia.
Aceste măsuri sunt necesare, având în vedere circumstanțele excepționale de blocaje logistice grave înregistrate în cinci state membre.
Măsurile se referă doar la patru produse agricole – grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui – originare din Ucraina.
Este vizatăeducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023, conform unui comunicat de presă al C.E.
Grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre de pe linia întâi: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre doar prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.
În schimb, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să își ridice măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui și orice alte produse provenind din Ucraina.
Măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a menține capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele. Ele sunt esențiale pentru a hrăni lumea și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor uriașe reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei.
Măsurile fac parte din pachetul global de sprijin pe care Comisia îl propune. Vor fi completate cu un sprijin financiar pentru agricultorii din cele cinci state membre și cu măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul benzilor de solidaritate către alte state membre și țări terțe.
Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive dincolo de expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atât timp cât situația excepțională continuă.
Comisia este pregătită să lanseze o evaluare a situației pieței Uniunii pentru alte produse sensibile în cadrul procedurii accelerate de salvgardare prevăzute în propunerea Comisiei pentru noul regulament privind măsurile comerciale autonome la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
Sursă: Știripesurse
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.