logo
RNTV Live

Cele mai ciudate obiceiuri de Paște din lume: de la omleta cu 4500 de ouă, la răstigniri

funny-easter-bunny-iepure-paste-640×400
Ștefan Petre

Paștele, sărbătoare esențială în viața creștină, celebrată peste tot în lume, vine, în anumite comunități și instituții, la pachet cu tradiții… neobișnuite.

Cea mai mare omletă de Paște din lume – Franța

Locuitorii orășelului francez Haux pregătesc, în prima zi de Paște, câteva ouă (fiecare familie), care sunt apoi duse în centrul localității, unde sunt gătite într-o tigaie imensă. Potrivit revistei britanice Wanderlust, preparatul culinar conține peste 4.500 de ouă și constituie un prânz și o cină copiasă pentru peste 1.000 de rezidenți. În unele cazuri, asigură chiar și micul dejun pentru a doua zi.

Vrăjitoarele Paștelui – Finlanda 

De Paște, copiii din Finlanda, în special fetele, se deghizează în vrăjitoare (ca de Halloween), își pun costumații colorate și pistrui desenați și apoi umblă pe străzi în căutare de bunătăți.

“Micile vrăjitoare merg apoi din ușă în ușă, aducând crenguțe de salcie decorate cu pene colorate și hârtie creponată ca binecuvântare pentru a alunga spiritele rele, în schimbul unor dulciuri”, spune expertul în cultura copiilor Reeli Karimäki, de la Centrul de artă pentru copii Pessi din Vantaa, la nord de Helsinki, citat de This Is Finland.

Adulții suficient de curajoși să înfrunte vrăjitoarele le răsplătesc fie cu dulciuri (în special ouă de ciocolată) sau sume mici de bani.

Biciul norocos – Cehia

O tradiție ceva mai controversată, pomlázka, cuvântul ceh pentru “bici”, presupune împletirea de către băieți a unor biciuri din ramuri de salcie, pe care le decorează apoi cu fundițe și le îndreaptă împotriva tinerelor care le ies în cale – un act care ar trebui să aducă noroc și fertilitate. Răsplata pentru serviciul adus este de obicei un ou sau ceva dulce, scrie G4Media.

O serie de interviuri acordate Radio Prague International arată că opiniile față de acest joc sunt împărțite. Unii oameni preferă să respecte obiceiul, dar există voci care critică jocul, în special din cauza faptului că are conotații sexiste și că unii participanți tind să exagereze.

În orice caz, pomlázka rămâne o tradiție populară, iar exponatele care atestă importanța și originile sale pre-creștine sunt în continuare expuse la Muzeul Etnografic, parte a Muzeului Național din Praga.

Răstignirile din Insulele Filipine

Reproducerea crucificării lui Hristos a devenit o tradiție în unele zone din țara creștină din Asia de Sud-Est (surprinzător, aproape 90% din cei peste 110 milioane de locuitori ai Insulelor Filipine se declară catolici).

După cum arăta CNN în 2019, biserica are un motiv întemeiat pentru a a-și exprima dezacordul cu această tradiție – în unele cazuri, reproducerile sunt atât de fidele realității încât includ folosirea de cuie adevărate, care sunt bătute în mâinile și picioarele actorilor.

Actorii, care spun că se implică datorită credinței lor puternice, spun că spectacolele țin doar câteva minute, iar rănile se vindecă în circa două săptămâni.

Obiceiul care își are originile într-o piesă de teatru scrisă de un localnic în anii 1950 nu a putut fi întrerupt de criticile Bisericii sau de pericol și durere, ci doar temporar, de pandemia de Covid-19. Crucificările au fost reluate însă în 2023, transmite The Guardian, iar până acum opt persoane au fost răstignite în provincia filipineză Pampanga.

Marea Vânătoare de iepuri din Noua Zeelandă 

Pentru cetățenii districtelor Central Otago și Wanaka din Noua Zeelandă, doar un singur iepuraș este binevenit de Paște, iar ceilalți primesc un tratament dur, anunță G4Media.

“Marea Vânătoare de Iepuri” este un eveniment anual în cadrul căruia sute de vânători se adună în orașul Alexandra din Central Otago pentru a-i scăpa pe fermierii din împrejurimi de animalele care le amenință recoltele, explică The Guardian

Deși guvernul a tot adus modificări legilor cu privire la vânat și la animalele sălbatice, în 2021, vânătorii au revenit în forță și au vânat peste 12.000 de iepuri, în cadrul unui eveniment cu o tradiție de 25 de ani, potrivit ziarului New Zealand Herald.

Tradiția macabră se explică prin problemele provocate de iepuri în țară – ca specie introdusă în secolul al XIX-lea în țară, provocând pierderi materiale de zeci de milioane de dolari pe an pentru fermierii din arhipelag. Problema a devenit atât de mare încât guvernul Noii Zeelande a lansat în 2018 un program controversat de otrăvire menit să stabilizeze populația de iepuri sălbatici din țară, conform BBC. 

Competiția de rostogolit ouă – SUA

Casa Albă este o instituție bine cunoscută pentru organizarea de evenimente anuale cu ocazia sărbătorilor. Obiceiul președinților americani de a grația un curcan sau doi de Ziua Recunoștinței este, probabil, cel mai faimos exemplu, notează sursele citate.

Organizarea de competiții de rostogolit ouă datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, fiind unul dintre cele mai vechi evenimente anuale organizate de administrația clădirii prezidențiale, conform Asociației Istorice a Casei Albe. 

Jocul este atât de popular, la începutul anilor 1870, președintele Ulysses S. Grant a semnat un act care interzicea practicarea jocului în zona Capitol Hill, cel mai mare cartier rezidențial din Washington D.C., pentru a nu duce la degradarea terenului, conform Arhivei Naționale a Statelor Unite. 

În 1878, un grup de copii curajoși ar fi bătut la poarta Casei Albe pentru a fi lăsați să se joace în curte, iar președintele Rutherford B. Hayes, le-a dat voie să intre. De la an la an, micuții au continuat să se întoarcă, iar în timp, evenimentul s-a transformat într-o festivitate în toată regula.

În prezent, “Rostogolirea Oului” include, de fapt, mai multe jocuri și activități pentru copii, organizate de fiecare primă doamnă după propriile gusturi. Totul se întâmplă în fața unui public de mii sau chiar zeci de mii de oameni. 

Spre exemplu, în 2023, familia Biden a organizat evenimentul în fața unei mulțimi de 30.000 de oameni, iar activitățile acestui an au inclus dezvăluirea unui “iepuraș oficial” al Casei Albe (o mascotă în costum de iepure), jocuri educative și, bineînțeles, faimoasa competiție începută în 1878.

Sursă: G4Media

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor