Cel mai mare lac helioterm din lume se află în România. Este unic în lume

sursă foto jurnalspiritual.eu
app

Lacul Ursu, monument al naturii unic în Europa

Cel mai mare lac helioterm din lume se află în România. Este unic în lume

Uimitor, unic şi extrem de frumos. Este vorba despre cel mai mare lac helioterm din lume-lacul Ursu- atracția stațiunii Sovata. Este monument al naturii unic în Europa. Are o suprafață de peste 40.000 de metri pătrați și o adâncime maximă ce depășește 18 metri.

Lacul Ursu este singurul cu apă sărată înconjurat de o vegetație luxuriantă, iar acest lucru se datorează solului vulcanic care s-a depus în timp.

„Stratul subţire de sol argilos în amestec cu gresie nisipoasă care acoperă masivul de sare face posibilă existenţa pădurii seculare cu vegetaţie foarte bogată. Coexistenţa sării, a solului sărat si a pădurii este un fenomen rar întâlnit, întrucât terenurile sărate sunt de regulă pustii, cu vegetaţie halofită slab dezvoltată”, spun reprezentanții Primăriei Sovata.

Lacul s-a format în în perioada 1875-1880 în urma unor complexe evenimente geologice, meteorologice şi hidrologice, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Auriu şi Criş-Topliţa), urmată de surparea terenului. căpătat şi denumirea sa.

Citeşte continuarea AICI

sponsor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here