Ministerul Mediului - România-facebook

La evenimentul de lansare al Sistemului de Garanție-Returnare, Ministerul Mediului a spus câteva cuvinte despre ce implică acest mare proiect

SGR devine obligatoriu pentru toți producătorii și comercianții care pun în vânzare produse cu ambalaj din plastic, sticlă sau aluminiu! – anunță Ministerul Mediului într-o postare.

„Sistemul Garanţie-Returnare devine funcţional în România, de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem de acest fel din Europa, după cel al Germaniei. Ne dorim cu toții ca SGR să transforme țara noastră din țara depozitării în țara reciclării. Totodată, îmi doresc ca acest proiect să fie o moștenire pe care o lăsăm copiilor noștri, ca mesaj, ca atitudine, ca punct dincolo de care nu mai există întoarcere față de prețuirea față de natură. SGR va primi sprijin din partea tuturor românilor și putem să spunem că va fi cel mai mare Sistem Garanție-Returnare din lume. Un proiect mare, în opinia mea, este acel proiect care pune toată țara în mișcare, care implică toți românii și reușește să schimbe viața fiecăruia dintre noi. Acest sistem ne va uni pe toți și nu întâmplător i-am spus Hora Reciclării”, a declarat Mircea Fechet.

„Este un moment foarte important, pe care îl așteptăm de mai mulți ani și am reușit prin mai multe demersuri administrative să lansăm astăzi Sistemul Garanție-Returnare. Ne dorim cu toții un mediu mai curat și în acest sens, SGR este un proiect de căpătâi pentru țara noastră, care asigură, prin reciclare, materia primă pentru industria din România. În fiecare an, în România, conform datelor statistice, avem aproximativ 116 kg de ambalaje, de deșeuri, pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puțin de jumătate. Practic, prin acest proiect, reușim să punem în valoare angajamentul nostru pentru a avea o abordare prietenoasă cu mediul înconjurător și totodată, să colectăm cât mai multe deșeuri” a declarat Preşedintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă .

Prin Sistemul de Garanție-Returnare, românii vor achita o garanție de 0,50 RON la cumpărarea unei game variate de băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la orice comerciant. Acest sistem se aplică doar pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, având un volum între 0,1 l și 3 l inclusiv. Produsele care intră în acest sistem vor fi ușor identificabile prin logo-ul specific aplicat.

După consumarea băuturii, consumatorul este obligat să aducă ambalajul gol la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, suma inițială a garanției plătite, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă produsul respectiv nu a fost achiziționat din acea locație.

La evenimentul dedicat, ministrul mediului și secretarii de stat din cadrul MMAP au fost însoțiți de Nicolae Ciucă, Președintele Senatului României, Mihaela Frăsineanu – Consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Gemma Webb – CEO și Președinte al RetuRO SGR, și reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *