Ce spune Ministerul Agriculturii despre beneficiile ploilor din ultimele zile în țară?

R
Constantin Corina


În ultimele zile, ploile au restabilit nivelul de apă în sol, cu precădere în regiunile estice, sud-estice și sudice ale țării, unde seceta pedologică atingea cote extreme, conform anunțului făcut de Ministerul Agriculturii luni.

În intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitaţii a fost de 43,6 l/mp, pentru intervalul 1-26 noiembrie aceasta a crescut până la valoarea de 86,3 l/mp (max), cu 44,8 l/mp peste media climatologică a lunii noiembrie.

“Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a centralizat informaţiile actualizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) referitoare la aprovizionarea cu apă din sol. Astfel, precipitaţiile înregistrate începând din 16 noiembrie 2023 şi până în prezent au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde seceta pedologică era extremă. La această dată aprovizionarea cu apă se prezintă în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi chiar optim în cea mai mare parte a regiunilor agricole”, transmite MADR, conform Digi24.

“Menţionăm că, în intervalul 1-16 noiembrie 2023, cantitatea medie de precipitaţii în această regiune era de 11,6 l/mp, faţă de o medie lunară de 34,8 l/mp. Nivelul de precipitaţii înregistrat în ultimele trei luni a fost de: 33,5 l/mp faţă de o normă de 55,0 l/mp în septembrie; 23,9 l/mp faţă de o normă de 43,5 l/mp în octombrie; 86,3 l/mp faţă de o normă de 41,5 l/mp în noiembrie”, adaugă MADR.

Potrivit datelor comunicate de ANM, noiembrie 2023 este a doua lună cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după luna noiembrie a anului 1966 (96,9 l/mp).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor