Sursă foto: Eva Medical

Pierderea auzului (hipoacuzia) este adesea considerată o afecțiune ireversibilă, deoarece celulele auditive senzoriale unice din urechea internă, responsabile pentru auzul uman, nu pot să se regenereze. Totuși, cercetările recente din Los Angeles sugerează că domeniul medical modern ar putea să dezvolte în viitor tratamente regenerative pentru a recupera auzul și a trata surditatea.

În două studii recente, parțial finanțate de Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH), oamenii de știință de la Universitatea California de Sud dezvăluie de ce auzul uman este atât de delicat și cum ar putea fi elaborate noi terapii pentru a restabili auzul, bazate pe celule stem.

John Duc Nguyen, primul autor al unuia dintre aceste studii publicat în revista online Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), explică că în celulele de sprijin nesenzoriale din urechea internă, genele esențiale pentru transformarea în celule senzoriale sunt inhibate printr-un proces numit „reducere la tăcere epigenetică”. Prin înțelegerea acestui proces, se deschide posibilitatea de a activa din nou genele pentru a regenera celulele auditive senzoriale.

Cel de-al doilea studiu s-a concentrat pe momentul și modul în care capacitățile de a forma celule auditive senzoriale în urechea internă se dezvoltă. Cercetătorii au identificat două gene specifice, Sox4 și Sox11, care joacă un rol în regenerarea auzului la adulți.

În esență, cercetarea se concentrează pe modul în care genele sunt suprimate sau „reduse la tăcere” prin metilarea ADN-ului. Când ADN-ul care conține instrucțiunile pentru transformarea unei celule într-una senzorială auditivă este metilat, aceste instrucțiuni devin inaccesibile celulei.

Prin experimente cu celule de sprijin nesenzoriale prelevate din urechea internă a șoarecilor, cercetătorii au demonstrat că metilarea ADN-ului într-adevăr reduce activitatea genelor esențiale pentru transformarea în celule auditive senzoriale.

O descoperire semnificativă a fost legată de enzima TET, care poate elimina grupările metil din ADN, inversând astfel efectul de reducere la tăcere al genelor și permitând celulelor de sprijin să se transforme în celule ciliate senzoriale.

Cu toate acestea, atunci când activitatea enzimei TET a fost blocată, celulele de sprijin nu și-au putut schimba structura în celule auditive senzoriale în experimentele de laborator.

Într-un alt experiment, cercetătorii au testat modul în care nivelurile de reducere la tăcere a genelor s-au schimbat la șoarecii cu surditate cronică. Rezultatele au sugerat că această reducere la tăcere poate fi parțial inversată, suggerând că celulele de sprijin ar putea deveni din nou celule auditive senzoriale la persoanele cu surditate cronică.

Un alt aspect promițător al cercetării este legat de celulele progenitoare din urechea internă, care dobândesc capacitatea de a forma celule auditive senzoriale într-o fereastră de timp precisă, între zilele 12 și 13,5 de dezvoltare embrionară la șoareci. Prin înțelegerea genelor Sox4 și Sox11, care influențează starea acestor celule progenitoare, cercetătorii speră să deschidă calea către regenerarea auzului la adulți.

În concluzie, aceste cercetări oferă o perspectivă promițătoare asupra posibilității de a regenera celulele auditive senzoriale și de a trata surditatea, iar echipa de cercetare este entuziasmată să continue să exploreze aceste mecanisme pentru a dezvolta viitoare terapii regenerative pentru auz.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *