Sursă: sfatulmedicului.ro

Un grup de medici din Olanda a identificat o conexiune între obiceiurile legate de durata somnului și probabilitatea dezvoltării diabetului zaharat de tip 2, independent de alți factori de risc legați de stilul de viață.

Această descoperire a fost raportată într-un studiu publicat în revista Sleep Health, în care echipa de cercetare a analizat datele colectate în cadrul Studiului Maastricht privind durata somnului.

În studiile anterioare, s-a sugerat că există o legătură între obiceiurile de somn ale unei persoane și riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, alături de alți factori de risc legați de stilul de viață. În acest nou efort, cercetătorii au analizat datele Studiului Maastricht pentru a investiga dacă există o corelație între durata somnului și prediabet sau diabetul zaharat de tip 2.

Studiul Maastricht a avut ca obiectiv înțelegerea mai profundă a bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2 și altor afecțiuni cronice. În perioada 2010-2018, 10.000 de voluntari au fost supuși unor examinări medicale și testelor care să investigheze motivele pentru care unii oameni dezvoltă anumite boli, în timp ce alții nu.

În acest nou studiu, cercetătorii au utilizat datele a 5.561 de voluntari cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani. Ei au analizat informațiile referitoare la obiceiurile de somn, în special la numărul mediu de ore în care voluntarii dormeau. Aceste date au fost colectate prin intermediul chestionarelor și accelerometrelor atașate la coapsele voluntarilor.

De asemenea, fiecare participant a fost supus testelor regulate de toleranță la glucoză pentru a determina dacă aveau diabet zaharat de tip 2, prediabet sau erau non-diabetici (individui cu diabet zaharat de tip 1 au fost excluși).

Cercetătorii au efectuat o analiză de regresie a datelor pentru a evalua dacă există o corelație între durata medie a somnului și probabilitatea de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Rezultatele au indicat că persoanele care dormeau în mod regulat mult mai mult (12 ore) sau mult mai puțin (cinci ore) decât durata considerată normală prezentau un risc ușor crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, independent de ceilalți factori de risc legați de stilul de viață.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *