Începând cu anul 1996, data de 27 ianuarie este dedicată comemorării victimelor Holocaustului în Germania
Ziua de 27 ianuarie este consacrată comemorării victimelor Holocaustului. În noiembrie 2005, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 60/7, declarând această dată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Rezoluția subliniază că Holocaustul, eveniment în care o treime din populația evreiască și mulți membri ai altor minorități au fost uciși, reprezintă un avertisment asupra pericolelor urii, intoleranței, rasismului și prejudecăților.
Alegerea datei de 27 ianuarie are o semnificație istorică importantă, fiind ziua în care, în 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau. Această zi de comemorare servește drept mandat pentru statele ONU de a-și aminti și onora milioanele de oameni persecutați și uciși în timpul Holocaustului. Comemorarea respinge orice formă de negare a Holocaustului și susține dezvoltarea de programe educaționale pentru a păstra vie amintirea evenimentelor tragice și pentru a preveni viitoarele genociduri.
În Israel, comemorarea victimelor Holocaustului are loc într-o altă zi, numită Yom HaShoah, care cade de obicei în luna aprilie. În această zi, sirenele sună în toată țara, iar oamenii se opresc pentru a-și aminti și onora victimele.
În Germania, Ziua Comemorării Holocaustului a fost instituită în 1996, iar pe 27 ianuarie, steagurile sunt coborâte în bernă pe clădirile publice, iar multe școli își dedica programul acestei teme. Bundestagul organizează o oră de comemorare a victimelor nazismului, la care participă supraviețuitori ai Holocaustului și reprezentanți din întreaga lume.
Această zi de comemorare reprezintă un angajament global de a nu uita tragedia Holocaustului, de a respinge intoleranța și de a contribui la prevenirea viitoarelor genociduri.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews