Ploieştenii se vor bucura în decembrie de două spectacole de artificii/ sursa Youtube

Aceștia avertizează că, în noaptea de Revelion, cetățenii români folosesc o cantitate semnificativă de petarde, generând astfel poluarea aerului.

Senzorii de calitate a aerului înregistrează depășiri ale limitelor privind particulele poluante, evidențiind o problemă gravă de mediu.

,,Artificiile de Anul Nou poluează aerul şi sunt un dezastru pentru păsările şi animalele sălbatice sau pentru cele domestice, de aceea este recomandat să renunţăm la folosirea lor. Folosite în spectacole publice sau private de Revelion, artificiile pot provoca, pe termen scurt, niveluri foarte ridicate de particule în aer, acesta fiind şi motivul unor reglementări tot mai stricte la acest capitol, menite să interzică sau să descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atât prin interzicerea comercializării acestora, scăderea cantităţilor existente pe piaţă, cât şi sancţionarea dură a celor care le comercializează ilegal sau le utilizează” declară Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).


Laurențiu Alexandru Păștinaru avertizează că imediat după miezul nopții, există riscul creșterii poluării aerului, în special în perioade de calm atmosferic. Deși s-au înregistrat îmbunătățiri în ultimii ani, cu emisii mai scăzute, utilizarea artificiilor de Anul Nou poate genera poluare. Recomandă reducerea utilizării acestora, deoarece fumul și gazele emise la stingerea lor sunt nocive pentru oameni și mediu, reprezentând surse semnificative de poluare.

„Pe lângă poluarea mediului, instalaţiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localităţile urbane sau rurale, care îşi pot pierde viaţa în timpul focurilor de artificii de la miezul nopţii dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate staţiunilor montane, care îşi pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar şi în localităţi, precum şi pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curţi sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, adaugă preşedintele ANPM. .

„Nu se poate spune că există artificii benefice pentru mediu, dar dacă ar fi de ales între artificiile tipice şi cele strălucitoare, care pot fi ţinute de mână şi pot fi aprinse în spaţii închise, cu siguranţă, cele din urmă pot fi considerate mai puţin poluante, chiar dacă şi acestea implică mai mulţi poluatori, precum un oxidant de culoare, un combustibil care menţine scânteia aprinsă şi un liant, necesar pentru a ţine toate aceste materiale şi substanţe împreună. Cele mai bune părţi ale acestor artificii sunt folosirea facilă şi periculozitatea mult mai scăzută”, precizează News.ro.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *