Memoria ecoică, denumită memorie senzorială auditivă, se referă la reținerea momentană a sunetelor auzite recent, însă ce alte lucruri mai sunt de aflat despre acest tip de memorie?

În anii 1970, cercetătorii au descoperit că informațiile auditive vor dispărea din memorie după aproximativ cinci secunde – cu excepția cazului în care îi acordam atenție. Prin concentrarea atenției asupra sunetelor, este mai probabil ca informațiile sa îsi faca loc în memoria pe termen scurt.

Memoria ecoică este automată, adică se întâmplă fără a fi nevoie să depunem un efort conștient.

De asemenea, informațiile nu pot fi reținute în memoria ecoică prin repetiție. Sunetele ulterioare, de asemenea, înlocuiesc continuu informațiile auzite anterior. Această calitate în continuă actualizare permite memoriei ecoice și altor tipuri de memorie senzorială să acționeze ca niste aparate în timp real pentru informații noi din mediu.

Amintirile ecoice sunt foarte scurte, ținând în sistemul de stocare auditiv aproximativ două până la patru secunde.

Memoria ecoică durează mai mult decât memoria iconică, care este memoria ultra-scurtă a imaginilor vizuale. Acolo unde un sunet ar putea persista în memoria dvs. ecografică timp de până la patru secunde, capacitatea dvs. de a stoca informații vizuale durează doar câteva sute de milisecunde.

Exemple despre cum este utilizată memoria ecoică:

Ascultarea muzicii: pe măsură ce ascultați muzică, creierul dumneavoastră își amintește pentru scurt timp de sunetele anterioare.
Zgomote de mediu: Memoria ecoică vă poate ajuta, de asemenea, să înțelegeți zgomotele pe care le auziți în fiecare zi în lumea din jurul vostru. Deoarece memoria ecoică este automată, puteți prelua și stoca pentru scurt timp aceste zgomote, astfel încât să puteți determina dacă este ceva asupra căruia trebuie să acționați. Sunetul claxonului unei mașini, sunetul lătratului unui câine sau sunetul unei alarme sunt doar câteva exemple.

A vorbi cu un prieten: Memoria ecoică vă permite să ascultați și să participați la conversații. Pe măsură ce auziți pe cineva vorbind, sunetele sunt stocate în memoria ecoică pentru scurte momente, permițându-vă să le legați împreună pentru a forma sens.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *