Sursa: statpearls.com

Depresia unipolară este un alt nume pentru tulburarea depresivă majoră. Termenul „unipolar” înseamnă că această formă de depresie nu trece prin alte stări mentale, cum ar fi mania. În timp ce, afecțiunile bipolare provoacă perioade atât de depresie, cât și de manie.

A avea depresie unipolară nu înseamnă că o persoană este depresivă în orice moment. Persoanele cu tulburare depresivă majoră pot experimenta perioade de remisie care alternează cu perioade de revenire a depresiei. De asemenea, se pot simți mai fericiți atunci când circumstanțele se schimbă, mai ales dacă au subtipul de tulburare depresivă majoră numit depresie atipică.

Criteriile de diagnostic pentru tulburarea depresivă majoră sunt următoarele:

  • Dispoziție depresivă: o persoană se simte tristă sau deprimată pentru cea mai mare parte a zilei în majoritatea zilelor. Se pot simți goali, fără speranță, triști sau nesiguri cu privire la viitor. La copii, aceste simptome se pot manifesta ca probleme de comportament sau iritabilitate.
  • Pierderea plăcerii: O persoană poate obține puțină sau deloc plăcere din activitățile de care s-a bucurat cândva.
  • Modificări în greutate sau apetit: o persoană poate câștiga sau pierde 5% sau mai mult din greutatea corporală fără a încerca sau a experimenta modificări ale apetitului, cum ar fi să mănânce prea mult sau prea puțin.
  • Problemă de somn: o persoană poate dormi prea mult sau prea puțin.
  • Oboseală: o persoană se poate simți epuizată fizic și emoțional în măsura în care interferează cu motivația și sarcinile zilnice.
  • Probleme de concentrare: O persoană poate avea dificultăți de concentrare, de atenție sau de gândire clară. Unii oameni pot experimenta ceață pe creier.
  • Gânduri de moarte sau de sinucidere: o persoană poate avea gânduri intruzive de a muri, de a se răni sau de a muri prin sinucidere.

Soluții:

  1. Tehnicile de psihoterapie, în special cele concepute pentru a trata depresia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia interpersonală, pot ajuta o persoana să implementeze schimbări pozitive în stilul de viață și să gestioneze viața cu depresie.
  2. Terapia electroconvulsivă, stimularea nervului vag și stimularea magnetică transcraniană, care sunt terapii care stimulează direct creierul, pot ajuta, de asemenea, mai ales dacă alte tratamente se dovedesc ineficiente.
  3. Tratament – o persoană poate avea nevoie să încerce mai multe medicamente sau doze diferite ale aceluiași medicament înainte de a obține ameliorarea simptomelor. Lucrul cu un psihiatru experimentat și discutarea despre efectele secundare și alte preocupări legate de tratament poate ajuta o persoană să găsească alinare mai repede.
  4. Exerciții fizice, o dietă bine echilibrată, practicarea meditației, începerea unui nou hobby sau relationarea cu persoanele dragi.

Sursa: medicalnewstoday.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *