În ultima săptămână, Institutul Național de Sănătate Publică a raportat 768 de cazuri noi de rujeolă în România, ridicând totalul cazurilor confirmate la 18.146, cu 18 decese înregistrate până acum. Ultimul deces, raportat în București, este un copil de 10 luni, nevaccinat, care a avut contact cu sora sa de 13 ani, și ea nevaccinată, diagnosticată cu infecție cu virusul rujeolic.

Județul Prahova se confruntă cu o situație îngrijorătoare, înregistrând 1.095 de cazuri confirmate, poziționându-se printre județele cu cele mai multe îmbolnăviri. Situația devine din ce în ce mai critică, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească rapid, afectând în special copiii nevaccinați.

Cele mai multe cazuri confirmate la nivel național au fost înregistrate în Brașov (2.074), urmate de Mureș (1.216), București (1.638), Prahova (1.095) și Argeș (1.043).

Între 6 decembrie 2023 și 9 iunie 2024, 169.312 doze de vaccin ROR au fost utilizate pentru a combate epidemia, din care 27.686 doze au fost administrate copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, conform datelor extrase din Registrul Național Electronic de Vaccinare.

Autoritățile sanitare din Prahova și din întreaga țară fac un apel urgent la părinți să-și vaccineze copiii pentru a preveni răspândirea rujeolei, o boală extrem de contagioasă și potențial fatală. Campaniile de informare și vaccinare continuă, având ca scop reducerea numărului de cazuri și protejarea sănătății publice.

Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli: rujeolă, oreion și rubeolă. Micuțul ar trebui să primească prima doză de vaccin atunci când împlinește vârsta de un an, iar cea de-a doua la cinci ani. Imunizarea prin vaccin elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicații sau deces.

Vaccinul se eliberează gratuit copiilor până în 18 ani, în cadrul schemei naționale de vaccinare.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, care se răspândește prin aer și poate avea consecințe grave sau chiar fatale, în special în cazul copiilor mici și al celor nevaccinați. Simptomele comune includ febră, tuse, secreții nazale, ochi roșii și o erupție cutanată distinctivă, caracterizată prin pete roșii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *