logo
RNTV Live

Cazinoul – De la spațiu de întâlnire socială la distracție online

republikanews.ro-1
Daniel

Jocurile de noroc sunt parte din cultura umană într-o formă sau altul de mii de ani, reprezentând o sursă de venit pentru unii sau o formă de distracție pentru alții. Jocurile de noroc își au originea, cel mai probabil, în formele de divinație străvechi, precum ghicitul din cărți sau aruncarea diferitelor obiecte și „citirea” diferitelor formații rezultate pentru a desluși tainele viitorului. Din „magie”, acestea s-au transformat în jocuri distractive pe care le poți încerca în oricare cazinou online gratis.

Astăzi, jocurile de noroc sunt practicate într-un mediu bine reglementat. La origini, însă, ele erau practicate dezorganizat, fără supravegherea autorităților. Asta până când conducătorii unui oraș-stat italian au decis că e timpul pentru o schimbare.

Cazinoul din Veneția

Veneția era totdeauna o destinație populară pentru turiști și vizitatori de toate felurile, în special în perioada faimosului Carnaval. Cum era de așteptat, acest flux continuu de vizitatori a atras după el și „antreprenori” care încercau să profite de ei, inclusiv prin jocuri de noroc.

În anul 1638, conducătorii orașului au decis că e timpul să reglementeze această activitate: au transformat o aripă a Palazzo Dandolo într-o sală de jocuri de noroc numit „Il Ridotto” (Camera Privată).

(Palazzo Dandolo, Veneția – foto: Wikipedia)

Il Ridotto s-a dovedit a fi un mare succes – el a servit cetățenii înstăriți și vizitatorii Veneției timp de peste 130 de ani.

Monte Carlo

Primele cazinouri – săli de jocuri care purtau și acel nume – au apărut tot în Italia, în secolul XIX. Tot în această perioadă – la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX – au apărut și sălile de jocuri grandioase precum Cazinoul din Sinaia și celebrul cazinou Monte Carlo din Monaco. Cel mai popular joc în aceea perioadă a fost ruleta, ceea ce a dus și la o rivalitate acerbă între cazinourile franceze, care atrăgeau mii de vizitatori în fiecare lună, și cele din băile germane precut Wiesbaden și Baden-Baden. Încet, însă, jocurile de noroc au ajuns să fie interzise în majoritatea țărilor europene, cazinoul din Monte Carlo având cvazi-monopol pe bătrânul continent.

Celebrul stabiliment din Monaco și-a păstrat renumele și flerul până în ziua de azi, devenind sinonimul decadenței și jocurilor de noroc.

Marele salt online

Internetul a devenit o prezență accentuată în viețile noastre în anii 1990 – și tot atunci au apărut și primele forme de jocuri de noroc online. Acestea s-au răspândit rapid prin toată lumea, nefiind limitate de geografie și putând fi lansate cu un efort financiar minuscul în comparație cu un cazinou în lumea reală.

Legislațiile țărilor erau cu mult în urma dezvoltării tehnologiei – timp de aproape un deceniu, orice interdicție era eludată de antreprenori. Din păcate, în lipsa reglementării și supravegherii, au apărut și foarte mulți escroci în industrie, ceea ce i-a dat un renume foarte prost. Cu timpul, însă, legile au ajuns din urmă tehnologia. Azi, există un cadru legal pan-european pentru funcționarea cazinourilor online și legislație locală în concordanță cu ele, care oferă jucătorilor posibilitatea de a savura jocurile preferate pe orice dispozitiv, oriunde s-ar afla.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor