Sursă foto: Resilient Educator

Trei candidate care au obținut nota maximă, 10, la examenul de titularizare din 2023 nu au reușit să obțină posturi permanente la școlile din Prahova și vor fi în schimb suplinitoare. Deși au avut performanțe impecabile în lucrările lor, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Prahova au explicat că „nu există posturi titularizabile disponibile pentru disciplinele respective.”

În acest context, a fost lansată o petiție online pe platforma Declic, care are ca scop desființarea sistemului de titularizare pe școală și introducerea titularizării pe normă, în locul acestuia. Până acum, petiția a strâns peste 4.000 de semnături și este adresată Ligiei Deca, ministrul Educației.

Titularizarea reprezintă angajarea într-o școală pe o perioadă nedeterminată. Pentru a deveni titulari, adică a se angaja pe termen nelimitat, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă. În cazul angajării pe termen determinat (suplinire), candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la proba scrisă.

  • Profesorul Radu Alexandru Dincă, care a obținut nota maximă, 10, la examenul de Titularizare, însă nu a primit un post permanent: „Este esențial ca toți să fie evaluați în mod egal la un moment dat și să nu se perpetueze starea de permanență în sistem”, a declarat acesta.

Situții paradoxale pot apărea atunci când profesori care obțin nota maximă la examenul de titularizare se găsesc în postura de a deveni doar suplinitori, din cauză că nu există posturi disponibile pentru titularizare în anumite discipline. Această situație a afectat trei candidate din Prahova, care, deși au obținut nota 10, vor fi încadrate ca suplinitoare în acest an școlar și vor fi nevoite să participe din nou la examenul de titularizare în anul următor pentru a avea șansa de a obține un post permanent în învățământ.

Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Prahova, a explicat: „Nu există posturi titularizabile disponibile pentru materiile pe care le predau. În consecință, în acest an vor lucra ca suplinitoare. Pot să încerce din nou să se titularizeze anul viitor, conform reglementărilor. Cu toate acestea, acest lucru implică faptul că vor trebui să susțină din nou examenul.”

Cele trei candidate afectate de această situație sunt Andreea Elena Năstase (educație socială), Denisa Elena Popescu (educatoare) și Teodora Raluca Vasilescu (educatoare).

Pentru a putea obține o normă întreagă de 18 ore, profesoarele trebuie să se angajeze la mai multe unități de învățământ, ca suplinitoare.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *