logo
RNTV Live

Câți prahoveni și-au asigurat locuința împotriva dezastrelor naturale

inundatii
Victor Preda

Începând cu vara anului 2010, românii proprietari de imobile sunt obligați să încheie polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Cu toate că, potrivit datelor ultimului recensământ, în România sunt 8,72 milioane de locuinţe, au fost încheiate doar 1,737 milioane de contracte, ceea ce reprezintă mai puţin de 20% din total. Cu 75.875 de contracte, Prahova se situează pe locul trei la nivel național într-un clasament al numărului de polițe încheiate, după București și Timișoara, deasupra unor județe precum Cluj (68.553) şi Constanţa (68.096). 70,7% din asigurările încheiate în Prahova au fost încheiate în mediul urban, iar restul de 29,3% sunt încheiate în mediul rural.

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură casele pentru inundaţii, alunecări de teren şi cutremur pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcţiile din chirpici şi de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor