O moarte catastrofală a puilor de pinguin imperial a fost observată în Antarctica, cu până la 10.000.

Gheața de sub pui s-a topit și s-a rupt înainte ca aceștia să poată dezvolta penele rezistente la apă necesare pentru a înota în ocean, asa ca cel mai probabil, păsările s-au înecat sau au înghețat până la moarte.

Se preconizează că peste 90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor fi aproape dispărute până la sfârșitul secolului, pe măsură ce gheața de mare sezonieră a continentului se ofilește într-o lume în continuă încălzire.

„Imperialii depind de gheața de mare pentru ciclul lor de reproducere; este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-și crește puii. Dar dacă gheața nu este atât de extinsă pe cât ar trebui să fie sau se despart mai repede, aceste păsări au probleme”, a spus Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS) pentru BBC.

„Există speranță: ne putem reduce emisiile de carbon care provoacă încălzirea. Dar dacă nu o facem, vom conduce aceste păsări frumoase și emblematice în pragul dispariției”.

Colega BAS, dr. Caroline Holmes, este expertă în gheața din Antarctica. Ea leagă cauzele declinului actual de apa oceanică anormal de caldă din jurul continentului și de un anumit tipar de vânt, care, în cazul Bellingshausen, a împins gheața înapoi spre coastă, făcând dificilă răspândirea.

„Ceea ce vedem acum este atât de mult în afara ceea ce am observat anterior. Ne așteptam la schimbări, dar nu cred că ne așteptam atât de multe schimbări atât de rapid”, a spus ea pentru BBC News.

„Studiile din Arctica au sugerat că, dacă am putea inversa cumva încălzirea climei, gheața din nordul polar s-ar reface. Nu știm dacă acest lucru s-ar putea aplica și în Antarctica. Dar există toate motivele să ne gândim că s-a răcit suficient, gheața s-ar reforma.”

În prezent, pinguinii imperiali sunt clasificați drept „aproape amenințați” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizația care ține listele cu cele mai amenințate animale de pe Pământ.

A fost făcută o propunere de a ridica pinguinii în categoria mai urgentă „Vulnerabili” din cauza pericolului pe care îl reprezintă încălzirea climatică pentru modul lor de viață.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *