Potrivit tradiţiei, ouăle se înroşesc în Joia sau Sâmbăta Mare. Cele mai multe gospodine, însă, se ocupă de ouăle de pe maşa de Paşti, joi, adică cu patru zile înainte de a fi ciocnite şi mâncare. Există chiar şi ouă vopsite pe care le cumperi din magazin şi care au şi ele termen 10-12 zile. Total greşit, spun medicii şi nutriţioniştii.

Ceea ce puţină lume ştie însă este faptul că ouăle fierte au un termen de valabilitate, respectiv un termen în care pot fi consumate fără să ne pună sănătatea în pericol, mult mai mic decât ouăle crude. Prin fierberea ouălor stratul protector al acestora se subţiază, ceea ce permite bacteriilor să ajungă mai uşor pe partea consumabilă din ou, prin coajă.

Nici nutriţioniştii, nici medicii veterinari nu recomandă consumarea ouălor fierte la câteva zile după fierberea lor, cu atât mai puţin dacă acestea nu au fost păstrate în frgider. „Teoretic trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ. Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea. Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, afirmă directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, medic veterinar. Totuşi, ouăle fierte, de obicei în Joia Mare, sunt consumate câteva zile după aceea, cel puţin patru. Cei mai permisivi nutriţionişti permit consumarea lor până în a cincea zi după fierbere, dacă sunt păstrate la frigider.

Citeste mai mult: adev.ro/oojx2t

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *