Într-o comună din Dolj, o școală gimnazială și o grădiniță au realizat un proiect remarcabil, instalând cea mai mare centrală cu panouri fotovoltaice dintr-o zonă rurală. Află ce beneficii are acum școala
Este vorba despre 356 de panouri montate pe acoperiș, o investiție care a costat 530.000 de lei.
În luna decembrie a anului precedent au fost instalate panourile fotovoltaice, iar deja se observă primele economii în ceea ce privește costurile.
În plus față de alimentarea cu energie electrică a școlii și grădiniței, acum sala de sport beneficiază și ea de această sursă de energie regenerabilă.
„Anul trecut înainte de montarea panourilor plăteam undeva la 6000 de lei factura pentru curent, cel puțin acum, în luna ianuarie a scăzut undeva la 4.000 de lei, ceea ce înseamnă pentru niște luni de iarnă, când soarele nu a fost foarte puternic, destul de bine”, a declarat presei locale, directorul școlii din Ișalnița.
În prezent, costurile cu energia electrică au fost reduse cu 25%. Conducerea școlii anticipează că odată cu venirea sezonului cald, procentul de acoperire a nevoilor de curent electric va crește.
Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișul școlii din Ișalnița nu numai că vor satisface necesitățile de energie ale școlii și grădiniței, ci vor contribui și la iluminatul public din comună.
Acest proiect face parte dintr-o serie de inițiative ce promovează utilizarea surselor regenerabile de energie în mai multe școli din România, sub umbrela campaniei „Energie verde pentru educație”. Sistemul fotovoltaic, cu o capacitate totală de 163 kW, inclusiv 66 de panouri solare montate pe acoperișul grădiniței și 290 de panouri solare montate la clădirea școlii, va acoperi consumul energetic al celor două unități educaționale și va contribui la o reducere generală a costurilor.
„Suntem încântați de lansarea acestui proiect care ne oferă oportunitatea să punem la un loc educația și sustenabilitatea. Această inițiativă reprezintă un exemplu educațional al valorii energiei regenerabile și a responsabilității ecologice, inspirându-i pe elevi să contribuie la un viitor mai curat și luminos”, a declarat Carmen Alina Velişcu, directorul Școlii și al Grădiniței „Eliza Opran” din Ișalnița.