logo
RNTV Live

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, face greva foamei în închisoarea iraniană

13c0nn4c_jailed-iranian-womens-rights-activist-narges-mohammadi_625x300_31_October_23
Constantin Corina

Narges Mohammadi, câștigătoarea iraniană a Premiului Nobel pentru Pace, a început o grevă a foamei luni, protestând față de refuzul autorităților de a-i asigura tratament medical în închisoare, conform unui comunicat al familiei citat de CNN.

La vârsta de 51 de ani, activista pentru drepturile omului a fost onorată cu Premiul Nobel pentru Pace pe 6 octombrie pentru curajul ei de a lupta împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți. Cu toate acestea, această bătălie a venit la un cost personal uriaș, fiind condamnată la o pedeapsă de peste 30 de ani de închisoare și i s-a refuzat dreptul de a-și întâlni soțul și copiii.

Conform familiei, autoritățile iraniene au respins cererea ei de transfer la un spital specializat în afecțiuni cardiace și respiratorii pentru a primi îngrijire medicală de urgență, refuzându-i această oportunitate. Agenția de știri pentru Drepturile Omului (HRANA) din SUA a raportat că accesul ei la tratament în spital a fost interzis săptămâna trecută din cauza refuzului de a purta hijab-ul obligatoriu.

Comitetul Norvegian pentru Nobel a cerut luni autorităților iraniene să îi ofere doamnei Mohammadi ajutorul medical de care are nevoie. „Cerința ca femeile deținute să poarte hijab pentru a fi spitalizate este inumană și inacceptabilă din punct de vedere moral”, a spus comisia. În special, acoperirea capului a fost obligatorie pentru femeile în spațiile publice de la scurt timp după revoluția islamică din Iran din 1979.

În luna august, Narges Mohammadi a primit o condamnare suplimentară de un an de închisoare din cauza activismului său persistent în închisoare, inclusiv acordarea unui interviu presei și exprimarea preocupărilor legate de agresiunile sexuale din închisoare, pe care le-a descris ca fiind în creștere semnificativă din momentul declanșării protestelor din Iran anul trecut. Aceasta a dus la o situație pe care a caracterizat-o ca fiind “sistematică” în ceea ce privește abuzurile.

CNN a vorbit recent cu soțul și fiul lui Mohammadi, care trăiesc în exil în Franța, și aceștia și-au exprimat mândria pentru „energia ei nesfârșită pentru libertate și drepturile omului” în Iran.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor