logo
RNTV Live

Casele de marcat de la Auchan, în atenția PSD

casa_plata_diy_auchan
Ștefan Petre

Partidul Social-Democrat intervine în scandalul caselor automate de la Auchan, intrate în atenția opiniei publice după ce polițistul Marian Godină a tras un semnal de alarmă cu privire la răspândirea lor.

Auchan a implementat de mai bine de doi ani de zile așa zisele case self-scan, automate, unde clienții își scanează bonurile singuri și apoi fac plata, conform Fanatik. Marian Godină a observat cum încet, dar sigur, aceste case devin dominante, în timp ce casierii clasici dispar, lucru care-l nemulțumește.

„Auchan nu a fost niciodată unul dintre magazinele mele preferate, întotdeauna l-am perceput rece și neprimitor, dar cu toate astea făceam uneori cumpărături și de acolo. Ultima dată când am mers, am observat că nu mai există case.

Aveam ditamai coșul plin ochi cu tot felul de produse pe care am realizat că va trebui să le scanez. Aveam opțiunea să abandonez coșul așa plin cum era și să îmi văd de treabă, dar nu am făcut-o gândindu-mă că un om va trebui să așeze la loc toate produsele alea adunate de prin tot magazinul.

Economie care, cel mai probabil, se traduce în profit, cel puțin eu așa o văd. Adică dăm afară casierii și îi punem pe clienți să fie casieri pentru noi, gratis. Măcar de erau produsele mai ieftine, dar sunt la fel ca înainte. Așadar, eu nu vreau să fiu casier gratuit pentru nimeni, nici pentru Auchan, nici pentru mine. Aaa, că se întâmpla să intru în ditamai magazinul doar pentru câteva produse, îmi și conveneau casele alea unde îmi scanam singur o apă și un bax de scutece, dar când aveam un ditamai coșul plin preferam să stau la o casă clasică”, a scris Marian Godină.

Replica lanțului de magazine Auchan

Auchan a reacționat și s-a justificat pentru acest demers, un simplu progres tehnologic. „Odată cu implementarea noului sistem de case, meseria de casier evoluează de la activități de rutină tehnică către activități de relaționare, acompaniere și consiliere clienți. Astfel, colegii noștri din zona caselor rămân la dispoziția oricărui client care are nevoie de ajutorul lor și nicio persoană nu a fost disponibilizată.

Ca urmare a unui amplu proces de modernizare a liniei caselor de marcat, o parte dintre magazinele noastre oferă acum clienților o soluție eficientă prin care toate casele de marcat sunt deschise permanent. Evitarea formării de cozi și reducerea timpului petrecut la casă sunt beneficiile principale pe care le oferim clienților noștri”, a transmis compania franceză.

Sociologul Gelu Duminică îl ironizează pe polițistul Godină

Că tot văd “scandalul” iscat după decizia unui supermarket de a avea doar case de self-scan: era doar o chestiune de timp până să se întâmple asta. Self-scan este disponibil de vreo 2 ani.

Anumite job-uri pe care omul le face acum, vor fi înlocuite, peste câțiva ani, de tehnologie. Așa se întâmplă de câteva secole și așa se va întâmpla în continuare. Glumind, realizați că acum ceva ani meseria de spălătoreasă chiar însemna că speli (fizic) haine? Sau că exista o meserie care înseamnă să aduci apă? Sau că munca a 30 de oameni a fost înlocuită de un robot modern? Și că, în aceste condiții, numărul de angajați este din ce în ce mai mare?

Marea chestiune în această speță este dacă “foștii casieri” au fost integrați în programele de reconversie profesională ale companiei și dacă vor putea rămâne în companie pe o altă poziție. Și dacă nivelul de instrucție al foștilor casieri le poate oferi șansa unei reconversii într-o meserie mult mai solicitată și bănoasă (aici intrăm într-o altă discuție despre cercul vicios al vulnerabilitatii generat de un nivel de educație redus). Cu alte cuvinte, să-și păstreze job-ul (ceea ce eu aș cam paria, pe foamea asta de personal, că se va întâmpla). În rest, mizeria asta cu “eu nu sunt casier, vreau pe cineva să-mi scaneze produsele” pute a superioritate din aia grețoasă. Stai linistit, în câtiva ani nu ai să mai vezi casieri umani decât la magazinul din colț! Asta dacă nu cumva și ăla o să fie înlocuit de vreun self-service shop!”, a răbufnit Duminică.

PSD vrea să taxeze dur Auchan pentru casele self-scan

În cele din urmă pe fir a intrat PSD, care vrea să taxeze cu 1.200 de lei casele self-service. De asemenea, social democrații vor să impună magazinelor să ofere reduceri pentru clienți. Rămâne de văzut cum va putea PSD să intervină legal în această chestiune.

Auchan a transmis că oricum peste 60% dintre încasări se făceau deja la aceste case self-scan, astfel că toți casierii vor evolua spre meseria de consilieri clienți, conform Observatornews.ro.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor