logo
RNTV Live

Casa Căsătoriilor scoasă, din nou, la vânzare. CJ Prahova și CL Ploiești vor dezbate oportunitatea cumpărării

casa_casatoriilor_paragina
Dumitrescu Vlad

Consiliul Județean Prahova și Consiliul Local Ploiești vor dezbate luni proiectele de hotărâre privind exercitarea dreptului de preemțiune la cumpărarea imobilului din Bd. Independenței nr. 15, cunoscut drept “Casa Căsătoriilor”.

Luni, pe 31 octombrie, Consiliul Județean Prahova și Consiliul Local Ploiești vor dezbate – nu pentru prima dată – proiecte privind exercitarea dreptului de preemțiune la cumpărarea Casei Căsătoriilor.

De fapt, în cazul inițiativei înscrise pe ordinea de zi a ședinței CJ, este vorba direct despre neexercitarea asupra acestui drept, după ce instituția a fost notificată referitor la intenția ca imobilul să fie pus în vânzare.

“Prin înștiințarea privind intenția de vânzare a imobilului monument istoric «Casa Radu Stanian», ulterior «Casa N. Constantinescu Borden» situat în municipiul Ploiești, B-dul. Independenței nr.15, judeţul Prahova, înregistrată la Consiliul Județean Prahova sub nr. 23023/07.10.2022, societatea Veritas Development S.R.L a înștiințat Consiliul Județean Prahova despre intenția de vânzare a imobilului sus menționat, oferta de vânzare fiind 900.000 Euro fără TVA”, menționează documentația atașată proiectului.

Astfel, dacă inițiativa va fi aprobată, Consiliul Județean renunță la dreptul de a achiziționat cu prioritate imobilul.

Simultan, aceeași chestiune va fi discutată și de Consiliul Local Ploiești, cu mențiunea că, în acest caz, proiectul de hotărâre publicat deja în consultare publică se referă la “exercitarea/neexercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea imobilului situat în Ploiești”.

Construit la finalul secolului XIX, la cererea lui Radu Stanian, imobilul de pe Bd. Independenței a devenit imediat un simbol al Ploieștiului și s-a păstrat astfel și peste ani, adăugând-și însă titlul oficial de monument și frumusețea miilor de povești frumoase începute aici, în jumătatea de secol în care a fost Casa Căsătoriilor. Odată cu retrocedarea clădirii, însă, timpul a început să lucreze și mai repede. Rămas neutilizat ani în șir, imobilul s-a degradat rapid. De-a lungul vremii au mai existat încercări repetate ale autorităților locale și județene de a cumpăra clădirea-monument, dar toate au fost sortite eșecului, ca și intenția exprimată de proprietari, acum câțiva ani buni, de a o consolida.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor