Casa Albă a făcut publică luni prima decizie executivă semnată de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, cu scopul de a intensifica reglementările referitoare la inteligența artificială (AI). Acest demers vizează consolidarea securității, protecția consumatorilor, a lucrătorilor și a grupurilor minoritare împotriva riscurilor asociate acestei tehnologii,
Un ordin executiv a fost emis pentru a reglementa dezvoltatorii de sisteme AI care pot prezenta riscuri pentru securitatea națională, economia, sănătatea publică sau siguranța SUA. Acest ordin impune dezvoltatorilor să împărtășească rezultatele testelor de siguranță cu guvernul SUA înainte de a le face publice, conform Actului privind producția de apărare.
De asemenea, acesta cere agențiilor guvernamentale să stabilească standarde pentru aceste teste și să abordeze riscurile legate de securitate chimică, biologică, radiologică, nucleară și cibernetică.
Ordinul a primit reacții mixte din partea sectorului privat. IBM a susținut că acesta promovează responsabilitatea în utilizarea AI de către guvernul SUA, în timp ce NetChoice, o asociație comercială ce reprezintă platforme tehnologice mari, l-a caracterizat ca o „listă de dorințe pentru birocrația AI” care ar putea împiedica noi companii să intre pe piață și să extindă puterea guvernului federal în inovație.
Acest ordin depășește angajamentele voluntare făcute anterior de companii precum OpenAI, Alphabet și Meta Platforms de a marca conținutul generat de AI în scopul creșterii siguranței. De asemenea, ordonă Departamentului de Comerț să dezvolte îndrumări pentru autentificarea și etichetarea conținutului generat de AI pentru comunicările guvernamentale.
Casa Albă susține că acest ordin reprezintă „cel mai puternic set de acțiuni” pentru asigurarea securității AI, acoperind aspecte precum confidențialitatea, discriminarea locuințelor și impactul asupra pieței muncii. Oficialii administrației au avertizat cu privire la riscurile de părtinire și încălcări ale drepturilor civile legate de AI, iar acest ordin încearcă să le abordeze prin îndrumări și rapoarte.
Pe plan internațional, grupul celor șapte țări industriale va dezvolta un cod de conduită pentru companiile care dezvoltă AI avansată.
- Marea Britanie va găzdui un summit global AI pentru a discuta riscurile și regulamentele internaționale legate de această tehnologie. China și alte țări vor fi reprezentate la acest summit.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.