Sursa: napocanews.ro

Potrivit unui studiu, emisiile de dioxid de carbon pentru producerea fiecărui kilogram de carne produsă sunt între 4 și 25 de ori mai mari decât la producerea în mod tradițional a cărnii.

Conform New Scientist, ce a relatat acest studiu, este mai poluanta aceasta metoda deoarece carnea artificială este produsă din celule stem animale crescute într-o supă bogată în nutrienți. Însă această supă de nutrienți trebuie să conțină zaharuri, componente de creștere, sare, aminoacizi și vitamine, iar fiecare dintre acestea sunt produse cu anumite costuri energetice.

Cercetătorii au calculat energia necesară fiecărei metode iar conzluzia este că multe componente sunt energo-intensive. Energia este necesară pentru creșterea culturilor de zahăr și pentru funcționarea laboratoarelor în care se extrag factorii de creștere necesari cărnii artificiale. Fiecare componentă trebuie să fie purificată atent, utilizând metode sofisticate precum ultrafiltrarea sau cromatografia înainte de a fi puse în „supa” de nutrienți pentru creștere.

Pelle Sinke, de la compania de consultanță CE Delt din Olanda, a publicat în ianuarie un alt studiu, care arăta că amprenta de carbon pentru carnea artificială ar fi mai mică decât pentru cea de vită.

Analiza lor, finanțată parțial de grupul de lobby Good Food Institute din Washington, SUA, a avut ca premisă un scenariu în care componentele filtrate la nivel farmaceutic vor fi înlocuite în viitor de unele „de nivel alimentar”, mai puțin pure. „Am presupus că va fi posibil să facem această tranziție de la nivelul farmaceutic la nivelul alimentar în viitor”, a spus Sinke.

„Două miliarde de dolari au fost deja investite în această tehnologie, dar noi nu știm cu adevărat dacă este mai bună pentru mediu”, conchide acesta.

În acest moment, carnea produsă în laborator este permisă pentru distribuție în doar două țări din lume, Singapore și SUA, ultima sub supervizarea Food and Drug Administration, instituția ce verifică alimentele și medicamentele.

Sursa: libertatea.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *