logo
RNTV Live

Care sunt cei şapte români care au iubit Ploieştiul. Tu eşti mândru de oraşul tău?

Mihai Constantinescu

Cu bune şi cu rele, oraşul Ploieşti a dat ţării oameni de valoare care au contribuit cu succes în domeniul în care au activat. Oameni care ne fac mândri şi astăzi care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei oraşului nostru cât şi a poporului.

Însă cine sunt părinţii spirituali ai Ploieştiului care acum ne sunt modele?

Ion Luca Caragiale s-a născut lângă Ploieşti, petrecându-şi copilăria şi adolescenţa aici. Participant activ la evenimentele Republicii de la Ploieşti din 1870, Caragiale a considerat întotdeauna oraşul ca fiind urbea sa natală pe care o vizita ori de cate ori avea ocazia. Istoricul Nicolae Iorga a declarat despre legătura lui Caragiale cu Ploieşti: “Trebuie să fi cunoscut cineva Ploieştii ca să-l înteleagă într-adevăr pe Caragiale şi să vadă cât de mult este legată orice literatură nu de o normă abstractă, ci de ceva real şi omenesc pe care trebuie să-l cunosti. Fără Ploieşti, nu poate întelege nimeni pe Caragiale.” Ce dovadă mai bună există decat cea găsita de istoricul literar Ieronim Tătaru care a enumerat 34 de titluri caragialiene, cărora li se adaugă scrisori, acte, cuvântări politice cu legatură directă sau indirectă cu Ploieştiul şi Prahova?

Toma T. Socolescu este cel mai faimos arhitect pe care Ploieștiul l-a dat României. Provenind dintr-o veche familie de arhitecţi ploieșteni, Socolescu și-a dedicat întreaga viață dezvoltării orasului Ploiesti, al cărui primar a fost pentru scurt timp, și a judeţului Prahova. Datorită lui, Ploieștiul se mândrește azi cu edificii impunatoare ca Halele Centrale, Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, Palatul de Justiție, Palatul Școalelor Comerciale, Banca Creditul Prahovei sau Cinematograful Scala.

Toma T Socolescu
Toma T Socolescu

Stabilit la Ploieşti de la o vârstă fragedă împreună cu familia, Toma Caragiu se considera ploieştean: „Am copilărit şi am făcut şcoala la Ploieşti. Sunt, deci, ploieştean get-beget” a spus în repetate rânduri. În perioada 1953 – 1965 Toma Caragiu a jucat şi a condus Teatrul de Stat din oraş, timp în care s-au înregistrat 90 de premiere teatrale.

Toma Caragiu

citeşte mai multe aici: http://iubescploiestii.ro/sase-romani-faimosi-care-au-iubit-ploiestii/

foto cu caracter ilustrativ

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor