logo
RNTV Live

Care este comuna în care jumătate din elevii școlii vin pe bicicleta la școală?

ici11424biciclete
Constantin Corina

În județul Arad, elevii comunei Semlac sunt cei mai sustenabili venind la școală doar cu bicicletele! Care este povestea elevilor?

Conform informațiilor furnizate de Agerpres, la școală vin jumătate din elevi pe bicicletă, astfel rastelele cu 150 de locuri au devenit insuficiente.

“Eram în vizită la Şcoala Gimnazială din Semlac şi am fost deosebit de impresionat să văd atât de multe biciclete înghesuite în faţa şcolii, aşa cum putem vedea în Olanda, Finlanda sau Norvegia. În România se mai vedeau astfel de imagini pe vremea comunismului, în faţa marilor întreprinderi de stat. Aceşti copii din Semlac ne arată că pot să meargă la şcoală şi fără maşina părinţilor şi că le place, sunt un exemplu pe care sper să îl vedem în tot mai multe şcoli din ţară”, a spus Cristian Stoica, profesor, pentru AGERPRES.

Mai multe primării din județul Arad sunt implicate în proiecte de construire a pistelor de biciclete în interiorul localităților sau pentru a lega satele, cu o valoare totală de zeci de milioane de lei, majoritatea finanțate prin PNRR.

Printre administrațiile care implementează aceste proiecte se numără Seleuș, Vinga, Vladimirescu, Felnac, Sintea Mare, Șimand, Zădăreni, Fântânele, Păuliș, Brazii și Macea.

Cel mai mare proiect este cel al Primăriei Seleuș, evaluat la 11,5 milioane de lei, care vizează amenajarea unei piste de biciclete cu o lungime de 33 de kilometri. Această pistă va conecta reședința comunei cu satele Iermata și Moroda.

“Noi i-am încurajat foarte mult pe părinţi să renunţe la maşini, mai ales că am realizat, în urmă cu trei ani, o pistă de biciclete de 2,8 kilometri, pe fonduri europene. Ne bucurăm că pista chiar este folosită, banii nu au fost cheltuiţi degeaba. Acum mai facem o pistă, de trei kilometri, cu fonduri de la AFM, proiect de patru milioane de lei. Mersul pe bicicletă este foarte sănătos pentru copii, acest exerciţiu fizic pe care îl fac dimineaţa când vin la şcoală îi ajută să fie într-o formă mai bună. Să ştiţi că şi adulţii din comună circulă acum mai mult cu bicicleta, maşinile sunt a doua opţiune”, a spus Letiţia Stoian, primarul din Semlac.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor