logo
RNTV Live

Când pot să conduc după ce am consumat alcool?

Aproape în comă alcoolică, poliţiştii ploieşteni l-au depistat la volan, pe stradă. Este strigător la cer ce a făcut şoferul după întâlnirea cu poliţiştii
Dudau Andreea Valentina

Când pot pleca la drum după ce am consumat alcool? Citește acum!

Te-ai întrebat vreodată în cât timp iese alcoolul din sânge și poți pleca la drum?

În 2011, pentru al cincilea an consecutiv, România ocupa primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere cu 1779 de decese. În 2020, de exemplu, 12.823 de şoferi români au fost trimişi în judecată pentru că au condus o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice. Aici sunt numărați doar şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie.

De ce se produc atât de multe accidente rutiere? De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt provocate de consumul de alcool.

Factori care determină timpul scurs până când alcoolul părăsește organismul sunt: sexul, vârsta, alimentele consumate, momentul zilei și „experiența” consumatorului.

De exemplu, presupunem o viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Un șofer cu o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0.

Cercetătorii spun că femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbaţii și alcoolul se metabolizează mai repede la sfârşitul zilei.

Contează ce am băut?

În principiu, nu contează băutura consumată, ci doar cantitatea de alcool din băutura respectivă.

Consumul de cafea sau de băutură energizantă pe bază de cofeină nu schimbă viteza cu care enzimele descompun alcoolul.

Dar cât timp poate să îmi fie detectată alcoolemia?

Indiferent de testul folosit, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.

Ce pedepse sunt aplicate în România pentru alcool la volan?

„Pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului. Pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie vorbim deja de elemente precum trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la ani grei de închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave.” potrivit Observator News.

Sursă: Observator News

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor