Cand este obligatoriu ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă? Se poate ajunge la sancțiuni penale

“Legea cauciucurilor de iarnă”. Când se trece la cauciucurile de iarnă. Data nu este 1 noiembrie
Erika Stoica

Cand este obligatoriu ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă? Se poate ajunge la sancțiuni penale în cazul în care cauciucurile inadecvate duc la producerea unui accident rutier.

Data din calendar nu mai corespunde de ceva timp cu anotimpul în care suntem. Asa că, șoferii sunt sfătuiți să fie precauți și să nu lase echiparea autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă la voia intamplării. Este drept că legea din Romania nu fixează o dată anume cand trebuie efectuată echiparea de iarnă, dar vremea este imprevizibilă și ne putem trezi cu zăpadă sau polei pe carosabil de pe o zi pe alta.

În România, legislația referitoare la schimbarea cauciucurilor pentru sezonul de iarnă este reglementată de Codul Rutier și de acte normative emise de autorități competente. Dacă data nu este fixă, temperatura este indicatorul care nu se poate negocia cand vine vorba de echiparea mașinilor. Concret, cauciucuri de iarnă ar trebuie să existe oricând temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Sub această valoare, anvelopele de vară nu mai asigură un nivel de siguranță adecvat în cazul unei franări de urgență. Mai mult, dacă se circulă pe drumuri de munte în mijlocul verii și sunt întalnite porțiuni acoperite cu gheață sau zăpadă, este nevoie de cauciucuri de iarnă, chiar dacă atunci când se coboară sunt temperaturi ridicate.

Cei care nu echipează mașinile cu anvelope de iarnă riscă amenzi de pană la 2900 lei și se reține certificatul de înmatriculare. În cazul în care utilizarea cauciucurilor inadecvate duce la un accident, sancțiunile pot fi mult mai drastice, incluzând sancțiuni penale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor