Campanie naţională de prevenire a consumului de alcool: INSP cere implicarea părinţilor în educarea tinerilor!

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) desfăşoară, în lunile mai şi iunie 2025, o campanie naţională de informare privind riscurile consumului de alcool, cu accent pe educarea adolescenţilor şi tinerilor. Sub sloganul „Fii tu însuţi! Nu ai nevoie de alcool!”, campania îşi propune să crească nivelul de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la efectele nocive ale alcoolului asupra sănătăţii.

Potrivit datelor furnizate de INSP, consumul nociv de alcool provoacă anual aproximativ 3 milioane de decese la nivel mondial şi este responsabil pentru 17% din cazurile de cancer asociate celor şapte tipuri principale: cavitate bucală, faringe, esofag, ficat, colorectal şi sân. Consumul anual mediu de alcool în România a fost, în 2023, de 10,3 litri de alcool pur pe cap de locuitor — un nivel considerat ridicat.

„Alcoolul este un factor major de risc pentru numeroase afecţiuni, având un impact devastator asupra sănătăţii publice. Tinerii sunt cei mai vulnerabili, cu un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă”, avertizează INSP. Instituţia atrage atenţia că debutul timpuriu în consumul de alcool creşte semnificativ riscurile pentru sănătate şi încurajează părinţii să fie un exemplu pozitiv, inclusiv prin evitarea consumului de alcool pe durata lunii iunie.

Datele arată că în România peste o treime dintre adulţi au declarat în 2019 că au consumat alcool în exces cel puţin o dată pe lună, al doilea cel mai ridicat procent din UE.

De asemenea, 53,1% dintre bărbaţi şi 18% dintre femei au recunoscut astfel de comportamente. În rândul adolescenţilor, rata consumului repetat până la starea de ebrietate este de 17%, similară cu media europeană.

INSP subliniază că alcoolul nu doar afectează direct sănătatea consumatorului, ci influenţează negativ şi mediul familial şi social, fiind responsabil pentru peste 230 de afecţiuni şi contribuind la 5,1% din povara globală a bolii.

În Regiunea Europeană a OMS, aproape un milion de decese anual sunt atribuite consumului de alcool, iar în grupa de vârstă 20–24 de ani, unul din patru decese este cauzat de alcool.

Totodată, expunerea prenatală la alcool poate duce la tulburări grave, 100% prevenibile, din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD).

Campania lansată de INSP mizează pe implicarea activă a părinţilor, profesorilor şi întregii societăţi pentru a reduce toleranţa socială faţă de consumul de alcool şi pentru a proteja sănătatea tinerilor din România.