Sursa foto: gagadget.com

Pe la mijlocul secolului trecut, oamenii de știință au putut detecta obiecte foarte luminoase în Universul nostru. Ulterior s-a descoperit că acest fenomen este cauzat de activitatea ultra-ridicată a găurilor negre supermasive din centrul galaxiilor. Se numește quasar. Un nou studiu sugerează că și galaxia noastră, Calea Lactee, ar putea produce un quasar, iar acest lucru nu este deloc benefic.

Iată ce știm:

Experții au sugerat anterior că quasarele se formează atunci când două galaxii se ciocnesc. Oamenii de știință de la Universitățile din Hertfordshire și Sheffield au efectuat cercetări și au descoperit dovezi care susțin această ipoteză.

Astronomii au folosit Telescopul Isaac Newton pentru a studia peste o sută de galaxii fără quasare și alte 48 de galaxii cu quasare. Scopul cercetării a fost de a găsi distorsiuni în structurile galaxiilor care ar indica faptul că acestea s-au ciocnit.

Cercetătorii au reușit să găsească dovezi ale coliziunilor în 65% din galaxiile cu quasare. În comparație, galaxiile fără quasare prezintă dovezi ale coliziunilor în mai puțin de 20% din cazuri, o treime din timp.

Pe baza cercetărilor lor, cercetătorii au formulat ipoteza că o coliziune între două galaxii ar produce un quasar cu o probabilitate foarte mare. Cu toate acestea, probabilitatea nu este de 100%. Echipa de oameni de știință speră ca munca viitoare cu Telescopul Spațial James Webb să-i ajute să confirme rolul coliziunilor galactice în formarea quasarelor.

Și pentru a termina cu un pic de dramatizare, o coliziune între Calea Lactee și Andromeda ar putea, de asemenea, să formeze un quasar. Ar împinge tot gazul și praful din galaxie, ar opri procesul de formare a stelelor și ar distruge toată viața. Dar o coliziune cu Andromeda nu se așteaptă decât peste cinci miliarde de ani.

Sursa: gagadget.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *