România va beneficia de o extindere a termenului pentru a îndeplini etapele stabilite în cadrul PNRR, având în vedere că obiectivele legate de investiții și reforme trebuie să fie finalizate până în august 2026. Investițiile finanțate din fonduri europene vor putea fi completate până în decembrie 2029, conform declarațiilor făcute de Adrian Câciu și consemnate de Medifax.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în intervalul 28-29 august, cu scopul de a finaliza discuțiile legate de revizuirea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirilor au inclus ajustările aduse PNRR, includerea secțiunii RePowerEU, aflată deja în procesul de evaluare de către Comisie, și progresul înregistrat în ceea ce privește cererea de plată numărul 3.

„Suntem deja în august 2023, iar reformele și investițiile finanțate din PNRR trebuie implementate până în august 2026. Aceasta înseamnă că România mai are la dispoziție exact trei ani pentru realizarea țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR. Tocmai din acest motiv este nevoie de pragmatism, asumare și dialog. Această abordare este împărtășită și de reprezentanții Comisiei Europene care, în ultimele două luni, au fost în dialog permanent cu MIPE pentru atingerea acestor obiective. În acest context, le mulțumesc atât reprezentanților Comisiei, cât și coordonatorilor de reforme și investiții pentru faptul că au înțeles că investițiile aflate în întârziere, care au risc de neimplementare în cei trei ani în care trebuie să finalizăm implementarea PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont extins cu trei ani”, a subliniat ministrul Adrian Câciu.

Conform comunicatului de presă, PNRR va suferi o modificare care constă în reducerea componentei de grant, prin introducerea unei propuneri pentru stabilirea unor obiective cantitative care urmează să fie susținute din Politica de Coeziune. Prin acest demers, România va dispune de un interval de timp mai generos pentru a atinge aceste obiective. Acest lucru se datorează faptului că investițiile și reformele planificate în cadrul PNRR trebuie să fie finalizate până în august 2026, în timp ce investițiile finanțate prin surse europene pot fi finalizate până în decembrie 2029.

Sub denumirea de Repower EU, România va primi o alocare financiară de 1,4 miliarde de euro. Din acestă sumă, se are în vedere destinația de fonduri către dezvoltarea rezilienței energetice în rândul gospodăriilor populației, inclusiv investiții în producția și stocarea de energie, precum și îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor.

În cadrul discuțiilor, reprezentând Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), au luat parte ministrul Adrian Câciu și secretarul de stat Teodora Elena Preoteasa. Din partea Comisiei Europene, au participat Céline Gauer, director general și șef al Grupului operativ pentru redresare și reziliență (SG RECOVER), împreună cu echipa tehnică corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *